Ez a nő 21 évig ült kerekesszékben, de a legújabb technológiának köszönhetően nemrég "visszakapta" a lábait
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amanda Boxtel 23 évvel ezelőtt egy síbalesetben olyan súlyosan megsérült, hogy deréktól lefelé teljesen megbénult. A nő azóta csak kerekesszékkel tudott közlekedni - egészen a közelmúltig, ugyanis egy forradalmian új technológiának köszönhetően nemrég újra képessé vált arra, hogy egyedül sétáljon. A történetéről most az amerikai Al Jazeera forgatott egy nagyon megindító filmet.

A forradalmi technológia nem más, mint egy mesterséges váz, avagy exoskeleton, ami nem csak szuperképességekkel tudja felruházni a használóját, de ami a jövőre nézve sokkal fontosabb, olyan képességeket is képes visszaadni, amik eredetileg megvoltak.

Amanda a legelső volt, aki 2011-ben birtokba vehette az Ekso nevű mesterséges vázat, amelynek köszönhetően a mindkét lábára bénult nő ma már teljesen önállóan képes járni. Tavaly egy konferencia erejéig Budapestre is ellátogatott - természetesen a saját lábán.

Az E-Legsnek, vagyis e-lábnak elkeresztelt eszköz egyelőre kísérleti stádiumban van, de nem nehéz elképzelni, hogy micsoda változást hozhat majd a mozgáskorlátozott emberek életében, ha egyszer szélesebb körben is elterjed.

Pláne, ha a bionikus karhoz hasonlóan ennek is megjelenik egy olyan változata, ami a szintén vadiúj technológiának számító 3D-nyomtatásnak köszönhetően már szinte fillérekért lesz előállítható.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.