Ez a számítógépes kártevő olyan kreatív, hogy nem tudod eldönteni: szeresd vagy utáld
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A The Hacker News egy újabb különleges zsarolóvírusra hívta fel a figyelmet: ez a példány már közel sem annyira aljas, mint a Popcorn Time, de legalább annyira kreatív. Ugyanis a Koolova azután, hogy titkosítja a dokumentumaidat, szintén felkínálja a dekódoló kulcsot ingyen, de ehhez megint teljesítened kell valamit.

Nem arra kér, hogy másokat is fertőzz meg, hanem hogy olvass el két cikket: az első arról szól, hogy miképp maradjunk biztonságban internetes szörfözés közben; a második pedig arról, hogy mit is művel a Jigsaw zsarolóvírus a dokumentumainkkal, és miképpen fejtsük vissza a titkosított fájlokat, ha már megtámadott bennünket. Tehát a Koolova így próbálja rávenni az áldozatát arra, hogy a közeljövőben legyen elővigyázatosabb a digitális kártevőkkel szemben.

Önmagát is Fűrész (a Jigsaw magyar megfelelője) egy rendesebbik kiadásaként definiálja, és aranyosan meg is jegyzi: amennyiben a felhasználó továbbra is magasról tesz a biztonsági óvintézkedésre, idővel egy sokkal rosszabb vírussal is összefuthat, talán magával az aljas Fűrésszel.

Viszont attól, hogy az átlagos zsarolóvírusnál barátibb, azért érdemes komolyan venni a fenyegetéseit: ugyanis valóban törlésre kerülnek a titkosított fájlok, amennyiben az áldozat nem követi az utasításokat. Viszont amennyiben benyalja a két szóban forgó cikket, elérhetővé válik egy Desrypt My Files elnevezésű gomb, amelynek a megnyomása után meg is kaptuk a dokumentumaink dekódolásához szükséges kulcsot.

Amely nem más, mint: Sorry for the inconvenice. :) 

A vírus így lényegében igen elegáns módon bocsánatot is kért a felhasználótól, akire vélhetően a frászt hozta. Egyébként a The Hacker News portálon hozzáteszik, hogy a Koolova még gyerekcipőben jár: a kódolását nem sikerült profi módon összehozni, így valószínűleg még egy folyamatban lévő fejlesztéssel állunk szemben. Azt viszont továbbra sem tudjuk, miképp viszonyuljunk a különös kártevőhöz:

  • mert megfertőz más felhasználókat, titkosítja a dokumentumaikat, majd követeléseket támaszt velük szemben – amelyeket ha nem teljesítenek, akkor igencsak rosszul járnak;
  • másrészt viszont tanítani próbál: ugyanis tény, hogy 2017-ben is rengetegen interneteznek felelőtlenül – és csak kevesen teszik meg azokat a szükséges óvintézkedéseket, amelyek révén hatékonyan fel lehetne lépni a digitális kártevőkkel szemben.

Szerinted rendben van az, amit a zsarolóvírus művel?

(forrás: The Hacker News, Bleeping Computer)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.