Az elektromos autók tágas utasterében olyan dolgok is elférnek, amiknek eddig nem volt hely a kocsikban.

Az LG és a Hyundai bemutatta az IONIQ nevű utastér-koncepciót (IONIQ Concept Cabin), egy olyan autóbelsőt, amely végre kihasználja azt a lehetőséget, amit a villanyautók tágas beltere kínál fel a dizájnerek számára. Egy jól megtervezett elektromos autóban ugyanis az akkumulátorok a padló alatt vannak, a motor közvetlenül a kerekek mellett helyezkedhet el, a segédberendezések (fűtés-hűtés, töltőelektronika, fékszervó és társaik) pedig elférnek a kocsi valamelyik távoli szegletében.

Az IONIQ koncepcióban beépített kapszulás kávéfőző készít frissítőt akár a reggeli ingázás közben, az ülés alatti szellőztetett rekesz megszárítja és felfrissíti a nedves cipőt, a gardróbban az utazás alatt rendben és gyűrődésmentesen tárolhatók a ruhák, a mini hűtőszekrényben tartott italok pedig igazán jól jönnek a forró nyári napokon.

Az IONIQ utastér-koncepció leglátványosabb eleme egy a flexibilis OLED kijelző, amely belülről teljesen beborítja a jármű tetejét. A hátul utazók az optimális látószög érdekében gesztusvezérléssel állíthatják be a kijelző görbületét. A nagyméretű, 77 hüvelykes képátlójú OLED képernyő fel is osztható, így mindkét hátsó utas más-más tartalmat nézhet. A fejtámlákba épített hangszórók pedig személyes hangteret hoznak létre, nem zavarják a többi utast.

Miután mindenki kiszállt, előmászik egy kis robotporszívó, tisztára törli a padlót, felszedi a morzsákat, feltörli a kiömlött folyadékokat. Ezzel párhuzamosan pedig a felül elhelyezett UV LED-lámpák is működésbe lépnek, hogy fertőtlenítsék a jármű belsejét.

Hogy az IONIQ-ból mikor lesz megvásárolható valóság, még nem tudni, de technikailag semmi lehetetlen nincs a koncepcióban. Ha a vevők kávéfőzőt és robotporszívót akarnak a kocsijukba, hamarosan megkaphatják!

És ezt olvastad már?
Magyar kutatók segítségével jósolhatják meg a váratlan eseményeket