A hagyományos háromdimenziós nyomtatáshoz képest gyorsabban és pontosabban képes elkészíteni mindenféle tárgyat az az új 3D-s nyomtatási eljárás, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A kutatók egy hagyományos vetítő és egy fényre megkeményedő folyadékot tartalmazó forgó konténer segítségével alig egy perc alatt képesek voltak megalkotni Rodin világhírű szobra, A gondolkodó kicsinyített mását. A hagyományos 3D-s nyomtatók vékony rétegek egymásra rakásával készítenek tárgyakat: az eljárásnak vannak hátrányai, köztük az, hogy bizonyos formákhoz – mint például a boltívek – szükség van alátámasztásra a rések feltöltéséhez.

A Haiden Tayler vezette kutatócsoport új 3D-s nyomtatója – amelyet számítógépes axiális litográfiának neveznek – ugyanakkor nem kíván megtámasztást, és nagyon sima felületű tárgyak előállítására is képes.

  1. Az adott tárgy nyomtatását a tudósok azzal kezdik, hogy három dimenzióban számítógépen megrajzolják vagy beszkennelik azt.
  2. Ezt átalakítják videofelvételek sorozatává, amelyek megmutatják, hogy különböző szögekből miként fest a tárgy.
  3. Egy vetítővel ezeket a felvételeket egymásután átlövik egy forgó üvegkonténerbe, amelyet sűrű, fényérzékeny polimerrel töltöttek meg.
  4. Amikor fény éri, megkezdődik a polimerizáció.
  5. Amint elkészült a tárgy, a fel nem használt anyagot kiöntik, majd újrafelhasználják.

Ily módon az 1 centiméter magas tárgyakat kevesebb mint egy perc alatt képesek elkészíteni, ami sokkal gyorsabb, mint a rétegek egymásra helyezésével készülő nyomtatás.

A módszerrel olyan szerkezetek is elkészíthetők, amelyeket bonyolult vagy lehetetlen megalkotni hagyományos 3D-s nyomtatókkal.

A kutatók a laboratóriumban megalkották A gondolkodó szobor 1 és 4 centiméteres mását is, készítettek kicsiny hidat, fogmodellt is. A legnagyobb tárgy, amelyet eddig készítettek, 10 centiméteres, a legkisebb 0,3 milliméteres. A szakemberek most azt tanulmányozzák, milyen és mekkora tárgyak készíthetők az új eljárással. Elsősorban dizájnerek számára készült mérethű modelleken, fogimplantátumokon és gyógyászati protéziseken gondolkodnak.

Ez is érdekelhet:

 

És ezt olvastad már?
Ezt látod a repülőgép ablakából kinézve, ha valaki robbantással fenyegetőzik a fedélzeten