Nem lenne belőle űrszemét.

A világ első fából készült műholdját akarják elkészíteni Japánban a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel együtt, és 2023-ban már fel is akarják lőni. A Sumitomo Forestry nevű vállalat közölte, hogy kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. Az egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek hatvan százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét.

Számos darabjaira hullott szét, mintegy húszezer űrszemétről tudnak a szakemberek. Egy

fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki, vagy darabjai a Földre hullanának.

„Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek, és kicsiny alumíniumrészecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére – mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. – A fejlesztés következő lépése a műhold mérnökök által történő megtervezése lesz, majd el fogjuk készíteni az űreszközt.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció, nem űrtechnika.)

És ezt olvastad már?
Egy lehetséges ufóbejelentés miatt a NASA felvett lelkészeket és teológusokat