A Szovjetunió egy alternatív valóságban egészen lenyűgöző hely lett volna, ha már a hatvanas években ilyen fantasztikus katamarán szállította volna az utasokat Szamarából Teheránba.

A steampunk és a cyberpunk rokonának nevezhető az „atompunk”, az ötvenes-hatvanas évek alternatív valósága, ami az atomkorszak legmerészebb elképzeléseit mutatja meg. Ide tartozik a szlovén Andrej Troha alkotása is, amiben azt képzelte el, hogy milyen lett volna egy óriási katamarán a hatvanas évek a Szovjetuniójában.

A lenyűgöző fantáziaképeken a „Kuznyecov admirális” névre keresztelt, 124 méter hosszú katamarán két példánya több más áramvonalas jármű társaságában a szamarai képzeletbeli kikötőben áll, 1961. május elsején, négy év fejlesztés után az első útjára készen.

A fedélzeten több mint 3000 utas mellett 150 darab konténer és 250 személyautó kapott volna helyet.

Az első útján a katamarán Szamarából Vlagyivosztokon keresztül a Kaszpi-tengerig, majd Bakuba és végül a Teherántól száz kilométerre lévő iráni tengerparti városba, Salman Shahrba hajózott volna.

A 2250 kilométeres úthoz csak 19 órára lett volna szükség, 75 csomós (kb. 140 km/órás) átlagsebességgel

és egy kétórás megállóval Bakuban, majd onnan az utasok és az áruk vonattal jutottak volna Teheránba.

A sugárhajtású repülőgépek fejlődésével ez a fantasztikus katamarán még az alternatív szovjet valóságban is feledésbe merült volna.

A fikció és a valóság azonban itt találkozik, a két prototípus után ugyanis a mérnökcsapat egy újabb projektre összpontosított, ami már egyáltalán nem a fantázia szüleménye: az ekranoplán a Kaszpi-tengeri szörny néven vált ismertté.

És ezt olvastad már?
Ufókat próbál meg azonosítani a Pentagon