Az Amerikai Egyesült Államok 1945 és 1992 között a hivatalos adatok szerint összesen 1054 nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre – ez időtartam a II. világháború végétől nagyjából a Szovjetunió széthullásáig tartott, és lényegében átöleli a hidegháború korszakát.

Nem véletlen, hogy azután, hogy a két szuperhatalom már nem nézett farkasszemet egymással, abbamaradtak a kísérleti jellegű robbantgatások, amelyek többségét Nevadában és a Marshall-szigeteken végeztek el, de jutott ki Alaszkának, Coloradónak, Mississippinek, Nevadának és Új-Mexikónak is, valamint a Csendes- és Atlanti-óceán légterében is robbantottak néhányat. A több mint ezer atomkísérletből 210 az 1945–1962-es időszakra esik, amelyről nemrég levették a titkosítást. A kísérleteket természetesen nagyon alaposan dokumentálták, így nemcsak száraz karakterhalmaz, hanem látványos fotók is hátramaradtak az utókornak.

Nagyban folynak az előkészületek az egyik kísérleti robbantás előtt. Kauai, Hawaii, 1962

A Topic című portálon a Fishbowl-hadműveletről láthatunk gazdag képanyagot. A Fishbowlon belül összesen öt robbantás volt 1962 júliusa és novembere között, valamennyi a csendes-óceáni Johnston-atoll felett. A tesztsorozat egy másik, Dominic nevű hadműveletnek volt a része, amely lényegében az amerikaiak válasza volt a szovjetek 1961 augusztusában tett bejelentésére, miszerint véget vetnek a nukleáris tesztek hároméves moratóriumának. Ez egyébként igen forró időszak volt, talán a hidegháború legkiélezettebb néhány hónapja, ugyanis az októberben „csúcsra járatott” kubai rakétaválsággal szinte egy atomháború szélére sodródtunk. Lássuk hát akkor a Fishbowl-hadművelet robbantásait.

Starfish Prime

1962. július 9-én mintegy 1,4 megatonna hatóerejű bombát robbantottak fel a Johnston-szigetek nyugati részén, 400 kilométer magasban, a robbanás pedig olyan erős elektromágneses impulzust generált, hogy még az 1445 kilométerre fekvő Hawaii-szigeteken is több száz lámpát vert tönkre. Ez végül is nem csoda, hiszen ez volt máig a legnagyobb űrben véghez vitt nukleáris robbantás.

Checkmate

A második robbantás 1962. október 19-én volt 147 kilométeres magasságban, ez azonban jóval gyengébb teszt volt, hiszen „mindössze” 10 kilotonnányi hatóerejű atomot küldtek fel az égbe – az égen látható képződmény pedig nagyjából egy perc után eltűnt.

Bluegill Triple Prime

1962. október 25-e, szintén az áldott Johnston-atoll. Ez az előző robbantásnál mintegy húszszor akkora volt, de így is elmaradt a Starfishtől a maga 200 kilotonnájával – bár a hivatalos adatok 200-ról szólnak, akkori szakvélemények szerint lehetett az 400 kilotonna is.

Kingfish

Ugyancsak a már jól ismert csendes-óceáni szigeten járunk, méghozzá 1962. november 1-én, a robbantás pedig az előzőhöz (Bluegill Triple Prime) hasonló méretű volt.

Tightrope

Az utolsó teszt a Fishbowl-hadműveletből november 3-án volt egy 20 kilotonnás lökettel. Ez a jelenet Peter Kuran Trinity and Beyond című filmjéből van:

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Találtak egy pehelysúlyú kőzetbolygót, ami a második Föld megtalálásához viheti közelebb az emberiséget
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!