Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) a napokban közzétette legfrissebb jelentését, emellett pedig a kanadai születésű csillagász, David Charbonne, a Harvard Egyetem professzora és a jelentést író bizottság feje válaszolt néhány űrkutatással kapcsolatos kérdésre a Space.com-nak.

A jelentésben a NASA jövőbeli teendőiről tudhatunk meg többet. A prioritások között olvashatunk a nagyobb és szakszerűbb távcsövek szükségességéről, amelyek közelebb vihetnek minket a végső kérdéshez:

A csillagász úgy véli, erre a kérdésre 20 éven belül választ találhatunk – érdemes megjegyezni, hogy a földön kívüli létformák keresésével foglalkozó intézet, a SETI egyik munkatársa is hasonló időintervallumot adott meg e kérdésre vonatkozóan.

20 éven belül választ kaphatunk arra a bizonyos kérdésre 

Charbonneau szerint ehhez azonban először is a költségvetésben kell megfelelő döntéseket meghozni, ugyanis a kulcs az egészhez egy olyan nagyteljesítményű űrtávcső, amellyel közvetlenül megfigyelhetővé válnak a Naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő égitestek, az úgynevezett exobolygók.

Hogy nehogy bárki is szem elől tévessze, a jelentésben kihangsúlyozzák, hogy az exobolygók kutatása nem olcsó mulatság – viszont ahhoz, hogy a céljaink elérhető közelségbe kerüljenek, a csillagászoknak biztosítani kell a szükséges technológiát. Továbbá fontos a holosztikus gondolkodásmód is, hogy a kutatók más szakterületeken érdekelt tudósokkal is együtt dolgozzanak – itt főleg olyan határtudományokról lehet szó, mint az informatika, az asztrobiológia vagy a bioetika –, emellett a diszkrimináció és a zaklatás megelőzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, ezek ugyanis nemcsak emberileg, hanem szakmailag is óriási gondot jelenthetnek.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.