Megérkezett az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár tatai laktanyájába. Később Magyarországon is elindul a gyártás.

A most átadott, Gidrán névre keresztelt járművek a harci tapasztalatokat figyelembe véve, a magyar igények szerint módosítva készültek el – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A török gyártó szerint az egyik legkorszerűbb és legmegbízhatóbb négykerék-hajtású harcászati támogató járműnek számítanak, és Magyarország az első európai uniós állam, amely rendszerbe állítja.

A honvédség összesen több mint 300 darabot rendszeresít majd a Gidrán járművekből, amelyeket hamarosan már Magyarországon fognak gyártani,

Kaposváron. Az itthon előállított járműveknél fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére, a gyártást és kutatás-fejlesztést német-magyar együttműködésben végzik.

Törökországban 2014-ben rendszeresítették az Ejder Yalcin harcjárművet. Az 5,7 hosszú, 2,5 méter magas járműben kilenc katona fér el.

A 16 tonnás eszközt 375 lóerős dízelmotor hajtja, a legnagyobb sebessége 120 km/óra, hatótávolsága elérheti a 700 kilométert.

Kerekei golyóállók, alsó páncélzata aknaálló, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát szereltek.

(Forrás: MTI, tata.hu)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót