Hatalmas lyukra bukkantak egy kilométerrel a jég alatt az Északi-sarkkörön
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ráakadtak egy 31 kilométer átmérőjű meteoritbecsapódási kráterre a grönlandi jégtakaró alatt, amely Párizs méretű felszínével a világ 25 legnagyobb becsapódási kráterének egyike lett.

Valószínűleg egy több kilométeres vasmeteorit csapódott be a helyszínen. Egyelőre nem tudják megállapítani a jég alatt egy kilométerrel fekvő hatalmas lyuk pontos korát, azt viszont bizonyos, hogy

A becsapódás idejének pontos meghatározása döntő fontosságú lenne annak megértéséhez, milyen hatással volt az esemény a földi életre, a nagy meteoritbecsapódások hosszú távon ugyanis befolyásolhatják a klímát.

Nagyobb, mint Párizs

A kutatók szerint az a körülmény, hogy a kráter jó állapotban őrződött meg, arra utal, hogy a becsapódás akkor történt, amikor már jégtakaró fedte Grönlandot, vagyis az utolsó jégkorszak vége felé, körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt. A Grönland északi részén lévő Hiawatha-gleccser alatt először 2015-ben találták meg a kráter körvonalait. A jégtakaró külső peremén egy hatalmas kör alakú mélyedés volt, de a kutatók nem lehettek benne biztosak, hogy valóban egy becsapódás nyomait látják. A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) csapata repülőgéppel, nagy teljesítményű jégradarral végzett kutatása igazolta a gyanút.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.