Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok van, mi nyomorúságos, de az automatikusan elinduló videóknál nyomorúságosabb dolgot még az internet sem tudott kitermelni magából.

A kéretlenül a pofánkba tolt videók között is külön kategóriát képviselnek azok, amelyek teljes hangerővel dörrennek bele a füledbe, a legváratlanabb pillanatokban kényszerítve rá arra, hogy minden tevékenységet azonnal megszakítva belekezdj a világ legidegesítőbb játékába, aminek címe: "találd meg, hogy az oldal melyik eldugott sarkában indult el a szájvízreklám".

Furcsa, de a reklámok és egyéb videók arcba tolásának ez a teljesen vállalhatatlan formája még a viszonylag minőségibb oldalakon is egészen elterjedt, a nagyobb technológiai oldalak közül például a Mashable és a Cnet is előszeretettel él vele.

Ezen a lehetetlen helyzeten igyekszik változtatni a Google a Chrome jövő januárban megjelenő frissítésével, amelyben a videók már csak akkor fognak automatikusan elindulni, ha

  • nincs hangjuk,
  • vagy ha az olvasó ráutaló magatartással tanúbizonyságát tette, hogy nem zavarják a hangos, maguktól elinduló videók (mert például rendszeresen elindítod a videókat az adott oldalon, vagy mobilon hozzáadtad az oldalt a kezdő képernyőhöz).

Bár a frissítés arra is lehetőséget ad, hogy tetszőleges oldalakon teljesen kilődd a hangokat, azért lesz negatív vonzata is, ugyanis a Google ezzel egy időben kiveszi az androidos Chrome-ból azt a funkciót, amivel blokkolni lehet a videók automatikus lejátszását.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.