Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt hitted, hogy a hajlítható kijelző csak egy újabb szemfényvesztés, amit a mobilgyártók akarnak lenyomni az emberek torkán? Mi is, de csak addig, amíg nem láttuk, mire képes ez az egyetemi kutatók által kifejlesztett telefon.

A belfasti Queen's Egyetem kutatói egy hajlítható LG OLED-kijelzőből alkották meg a ReFlex névre hallgató, Android 4.4-et futtató flexibilis telefont (vagyis inkább eszközt, hiszen telefonálni pont nem lehet vele), ami teljes mértékben kihasználja a hajlíthatóságból fakadó előnyöket.

Ha például egy könyvet vagy dokumentumot olvasol, akkor a kijelző meghajlításával tudod pergetni a lapokat, ugyanúgy, mint egy valódi könyvnél, a tapintási visszacsatolás miatt pedig az ujjaidban is érezheted, ahogy peregnek a lapok. Sőt, a lapozás sebességét is változtathatod a kijelző erősebb meghajlításával, csakúgy, mint egy valódi könyvnél.

A telefonnal angry birdsözni is egészen újszerű élmény, itt ugyanis a kijelző hajlításával tudjuk megfeszíteni a csúzlit, és eközben az ujjainkkal érezhetjük is, ahogy a gumi egyre jobban megfeszül.

Ez persze nem jelenti azt, hogy holnaptól midnenki hajlítható kijelzős telefonokkal fog nyomulni, valószínűleg még évekbe telik, amíg a technológia elég kiforrottá válik ahhoz, hogy valamelyik gyártó oda merje tolni a felhasználók elé, de legalább már azt biztosan tudjuk, hogy lesz értelme.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.