Csillagászok által használt tranzitmódszerrel fedeztek fel egy Neptunuszhoz hasonló méretű holdat a Földtől 8 ezer fényévre

A cím nem túlzás, ugyanis akkora holdra bukkantak a tudósok a Naprendszeren kívül, ami egyrészt megrázó, másrészt átformálhatja a holdak keletkezéséről szóló elképzeléseinket.

Először is kezdjük azzal, hogy Naprendszeren kívüli holddal – exohold – eddig még nem találkoztunk. Ez mondjuk nem is olyan különös, hiszen többnyire kisebb méretű égitestekről van szó, amelyeket azért ilyen távolságból nehéz kiszúrni. A Columbia Egyetem kutatói viszont a csillagászok által használt tranzitmódszerrel bukkantak egy Neptunuszhoz hasonló méretű holdra a Földtől 8 ezer fényévre, a Kepler 1625b óriás gázbolygó körül.

Művészi elképzelés arról, milyen volna egy Neptunusz méretű égitest holdként

Az átmérője úgy 49 ezer kilométer lehet, 3 millió kilométerre keringhet a bolygója körül – úgy nyolcszor messzebb, mint a Hold a Földtől – tömege pedig 66-szor kisebb, mint az anyabolygójáé. Utóbbi mellett a Jupiter vélhetően csak egy kisökör, hiszen többször akkora lehet, mint a legnagyobb házi gázóriásunk. Ezután az fog következni, hogy a Hubble űrteleszkóppal is megpróbálják majd igazolni a megfigyelt jelenségeket – a kutatók szerint már jövő év elejére meglehetnek a pontosabb bizonyítékaink az exohold létezésére.

Ez is érdekelhet:

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.