Hipnotikus látvány, ahogy egy robotkéz kirakja a Rubik-kockát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az OpenAI nevű szervezet fő profilja a mesterséges intelligencia kutatása, de azért a robotikára is maradt annyi erőforrásuk, hogy tavaly megépítették a Dactyl nevű robotkezet, ami most olyan erődemonstrációt tartott, hogy a szád tátva marad.

Dactyl ugyanis a mögé pakolt mesterséges intelligencia segítségével kirakott egy Rubik-kockát, ami egy kézzel még egy ember számára is komoly feladatot jelentene. A mutatványban az az igazi trükk, hogy az OpenAI programozói nem tanítottak konkrét mozdulatokat a robotkéznek, egyszerűen csak meghatározták neki, hogy a feladat a kocka kirakása, az ehhez szükséges mozdulatokat pedig a gép saját magának találta ki.

A szimuláció és a tanulási folyamat a háttérben zajlott, a mesterséges intelligencia csak akkor mozgatta meg a 22 ízületből álló robotkezet, amikor már pontosan tudta, mit kell csinálni a kockával.

A folyamat végén egy elképesztő mozgássor következett. A kéz mozgása hátborzongatóan emberszerű, mégis egyértelműen mechanikus.

Amikor Dactyl számára már egyszerűvé vált a feladat, a kutatók bedobtak különböző nehezítéseket a képletbe. Megnézték, hogyan sikerül a kocka kirakása úgy, hogy a robotkéz ujjaira kesztyűt húznak, összeszigszalagozzák két ujját, vagy különböző tárgyakkal, buborékokkal és konfettiesővel zavarják a folyamatot.

Talán nem meglepő, hogy Dactyl így is sikerrel járt.

Ez van: már a lenyűgöző kézügyesség sem az emberiség sajátja.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.