Szerinted jó lenne, ha Budapesten is nyilvánosan megaláznák a szemetelőket?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Te mit szólnál hozzá, ha valaki begyűjtené a DNS-edet az utcáról, aztán a 3D-ben lemodellezett arcoddal teleplakátolná a várost? Mert Hongkongban éppen ez történik, igaz, a jó ügy érdekében.

A sztori dióhéjban:

  • Az amerikai Parabon Nanolabs a Védelmi Minisztérium támogatásával kifejlesztett egy olyan eszközt, amely minimálisan kevés DNS-ből (például nyálból vagy vérből) képes megalkotni egy ember digitális portréját.
  • A forradalmi találmányra azonnal lecsapott a hongkongi Ogilvy, akik úgy gondolták, hogy a program a bűnügyi nyomozások mellett arra is alkalmas lenne, hogy móresre tanítsák a szemetelőket.
  • A szemetelés ellen küzdő nonprofit szervezet elkezdte begyűjteni a városban szétdobált szemeteket, amelyekről DNS-mintát vettek.
  • Majd szépen teleplakátolták a várost a szemetelők digitális arcképével.

Ez eddig akár egy szép orwelli rémálom kezdete is lehetne, hiszen az, hogy valaki az utcáról begyűjtött DNS-ekből rekonstruálja az emberek arcát, aztán nyilvánosan kiplakátolja, még a szemetelésnél is súlyosabb problémának tűnik. De nem az, ilyesmit ugyanis Hongkongban sem lehet csinálni, így a kampány csak úgy jöhetett létre, hogy

a szemetelők beleegyeztek abba, hogy szénné alázhatják őket. Állítólag.

A döntésüket azért némileg megkönnyíthette, hogy már a Trópusi Viharban is bebizonyosodott, hogy ha egy emberről eltávolítják a haját, akkor gyakorlatilag felismerhetetlenné válik, márpedig a haj típusát megállapítani a DNS-ből nem olyan egyszerű, mint mondjuk a bőrszínt vagy a szemszínt.

A másik dolog, amire az űrtechnika egyelőre nem képes, hogy megmondja a szemetelők korát, így az Ogilvy jobb híján a statisztikai adatok alapján tippelt, vagyis ha mondjuk rágógumit találtak, akkor a 3D-s modell arcképét a legtöbbet rágózó, 18-34 éves korosztályhoz igazították, ha pedig cigicsikket, akkor a legtöbbet dohányzó, 45 feletti korosztályhoz.

A "szemetelő arca" kampány így tulajdonképpen inkább csak félsiker, hiszen a közszemlére tett embereket legfeljebb csak a legközelebbi hozzátartozóik ismernék fel, ha nagyon koncentrálnának, de technológiai szempontból azért mindenképpen érdekes, hogy ma már ezt is simán meg lehet csinálni.

Ja és persze ne szemetelj, mert ellopják a DNS-edet, meg csúnya lesz tőle a város.

(Forrás: Wired)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.