Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha tegnapelőtt megkérdezték volna tőlünk, hogy ki fogja először boltba küldeni a saját virtuális szemüvegét, akkor elég sok hülyeséget összebeszéltünk volna Oculustól a Sonyig, csak éppen arra nem gondoltunk, hogy a HTC és a Valve egyszer csak bedob egy olyan szuperfegyvert, amivel az összes több gyártót állva hagyják. Ami biztos: a HTC Vive még az idén boltokba kerül.

És ezt nem csak azért gondoljuk így, mert a Valve ezt ígérte a Mobil Világkiállításon, hanem azért is, mert a Vive úgy néz ki, mint ami akár holnap is boltokba kerülhetne.

A HTC virtuális valóság-szemüvege szinte mindenben veri a jelenlegi mezőnyt: mind a felbontása (szemenként 1200x1080 pixel), mind pedig a képfrissítési aránya (90 fps) jobb, mint a konkurenciáé, ráadásul a Valve a többiekkel ellentétben arra is vette a fáradságot, hogy kitalálják, hogyan is fog működni ez az egész.

Az irányításról egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy egyrészt a sisakba egy kamerát építettek, amellyel a Vive egy nagyjából 5x5 méteres szobában képes érzékelni a játékos mozgását, másrészt pedig készül hozzá egy VR controller névre keresztelt irányító szerkezet is, amiről csak annyi biztos, hogy párban érkezik – ez alapján lehet akár kesztyű is, vagy valami olyasmi, mint a Wii kontrollere, vagy valami teljesen más.

Szóval ha eddig nem tetted, akkor ezerrel kezdj el félrerakni egy virtuális valóság-szemüvegre, mert nagyon úgy néz ki, hogy több évnyi ígérgetés után idén végre megtörténik az áttörés – reméljük, hogy a Valve húzása a többi gyártót is arra ösztönzi, hogy ne tököljenek már annyit a saját szemüvegükön, és akkor az év második felében igazi tűzijátékot láthatunk majd a virtuális valóság-fronton.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.