Kicsi és könnyen hordozható, mégis hihetetlenül erős, ráadásul a kompakt mérete ellenére ötletes megoldással igazán nagy hatású kijelzőt kapott: a Huawei MateBook 14 a laptopok között egyfajta svájcibicska, egy megbízható, multifunkciós társ.

A laptopokat annak idején arra találták ki, hogy a nagyméretű asztali PC-k helyett hordozható alternatívát kínáljanak. Persze ez azt is jelentette, hogy egy ilyen töpörített számítógép tudásában, teljesítményében is kompromisszumokat kellett kötni. Aztán később a technológia lehetővé tette, hogy a laptopok is igazán erős eszközök legyenek, ezért a mobil gépek piacán is megjelentek különféle kategóriák, a komoly hardverrel szerelt, robusztusabb modellek mellett felbukkantak a kisebb kijelzővel, vékonyabb gépházzal szerelt változatok. Azt pedig mindenki eldönthette, mi a fontosabb számára: egy hátizsákban cipelhető, nagyobb laptopot választ, amely viszont elég erőt és képernyőméretet ad számára sokféle feladathoz, vagy inkább könnyebb, vékonyabb modellt, de ez esetben tisztában kell lenni azzal, hogy a tudás és a látvány is óvatosabb lesz.

Szerencsére manapság már olyan laptopok is elérhetőek, ahol a technológiai háttér és az okos tervezés miatt a kisebb méret mellett is megmarad az erő és a nagyívű látvány. Erre kiváló példa a magyar boltokba nemrég megérkezett Huawei MateBook 14, amely nevéből is sejthetően 14 hüvelykes kialakítást kapott, de a részegységek elrendezése és az ügyes konfiguráció miatt sokkal többet ad a hasonló méretű eszközöknél.

Kis káva, nagy kép

Korábban hiába választottunk egy bizonyos méretű laptopot, a kijelzője csak jóval kisebb lehetett a teljes gépháznál, mivel jókora kávák határolták. A MateBook 14 esetében mindössze 4,9 milliméteres kávák határolják a panelt, így a test-kijelző arány a piacon kiemelkedő, 90 százalék. Ráadásul a megjelenítő 2K felbontású, a képarányt pedig a megszokott 16:9 helyett 3:2 váltotta fel, amelyen sokkal könnyebben elhelyezhetők a feladatok elvégzése közben a különféle szoftverek ablakai, a vezérlőeszközök és értesítések. A kijelző ráadásul érintéseket is érzékel, így speciális feladatokra is használható.

A 2160 x 1440 képpontos megjelenítő arra is kiváló, hogy akár utazás közben is a legmagasabb minőséget érhessük el képszerkesztés, tervezés, videóvágás közben (vagy ezek után teljes csodájukban nézhessünk filmeket, videókat). Az 1500:1 kontrasztarány mellett ugyanis a 100 százalékos sRGB színskálát lefedi, nincsenek eltolt árnyalatok és furcsa szellemképek. Az sem okozhat gondot, ha túl sokat vagy túl sokáig dolgozunk, ugyanis a panel a TÜV Rheinland szabványának megfelelve alacsony kékfény-sugárzással és villódzásmentességgel kíméli a szemet. A gyenge fényviszonyok közötti munkát a háttérvilágított billentyűzet segíti.

Erős és mégis csendes

A kis készülékház nem jelenti azt, hogy a hardveres képességek terén meg kell elégednünk valami visszafogottal: a 11. generációs Intel Core i5–1135G7 processzor és az Intel Iris Xe grafikus vezérlő biztos alapokat ad, amelyhez az SSD meghajtó gyorsasága is hozzájárul. A nagy kapacitású, 56 Wh-s akkumulátor egyetlen feltöltéssel akár egy teljes munkanapon át működteti a gépet, ezért egy hosszú utazás során sem kell a feladataink felénél kényszerszünetet beiktatnunk. Ráadásul az erős hardverrel szerelt laptopok egyik nagy hátrányát a MateBook 14 esetében elfelejthetjük: a legújabb generációs SharkFin hűtési megoldás miatt a legnagyobb teljesítményen pörgő eszköz sem melegszik fel annyira, hogy más laptopokhoz hasonlóan megizzassza a tulajdonosát, amikor az ölében tartja azt. A homokfúvott, fémes borítás érintése amúgy is bőrbarát, és kényelmes, stabil fogást biztosít.

Ha pedig tölteni kell a gépet, a 65 W-os C típusú USB adapter villámgyorsan munkakésszé teszi – sőt, egy extra kényelmi funkciót is tartogat, ugyanis cserélhető kábeleivel többféle kimenetet támogat, egyes Huawei okostelefonokat pedig SuperCharge gyorstöltéssel is képes új életre kelteni. Szintén ötletes megoldás, hogy ha útközben lemerül a mobilunk, azt magáról a MateBook 14-ről is tölteni tudjuk.

Kényelem minden szinten

Az erős hardver és az ötletes kialakítás mellett olyan extrákkal is találkozhatunk, mint a Huawei megoldása több eszköz együttműködésére: a MateBook 14-et például egyetlen érintéssel csatlakoztathatjuk a telefonunkhoz, amelynek kijelzője élőben megjelenik a laptop képernyőjén, és a két eszköz között úgy kommunikálhatunk, mintha csak a laptop mappái között másolgatnánk fájlokat, vagy épp telefonhívást indíthatunk közvetlenül a Windows alól.

Az együttműködés kiterjed többek között a MatePad tabletek és a MateView monitorok csatlakoztatására is, így a sok különálló eszköz helyett egy teljes ökoszisztémával vehetjük körül magunkat még otthonunktól vagy irodánktól távol is.

A cikk létrejöttét támogatta a Huawei.

És ezt olvastad már?
Felfedeztek egy bolygót a Naprendszerben, ami nem is létezik
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne