Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már nem a Jupiter a Naprendszer legtöbb holddal kísért bolygója.  

Amerikai tudósok húsz, eddig ismeretlen holdat fedeztek fel a Szaturnusz körül, így a gyűrűs bolygónak már 82 kísérője, azaz holdja van, amivel át is vette a vezetést a Jupitertől (79) a Naprendszerünkben.

A hawaii Mauna Keán található Subaru űrtávcsővel figyelték meg a Szaturnusz eddig ismeretlen holdjait, amelyek mindegyike kábé 5 km átmérőjű. Ezekből 17 visszafelé (retrográd) kering a Szaturnusz körül, a maradék 3 viszont a Szaturnusz forgásával megegyező (prográd) irányban. Az utóbbi háromból két hold mintegy két földi év alatt kerüli meg a gyűrűs bolygót, míg a retrográd bolygó, valamint a prográd bolygó egyike több mint három év alatt ér körül pályáján.

A kutatócsoport vezetője, és egyben a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa, Scott Sheppard szerint az újonnan felfedezett holdak, legalább három nagyobb égitest szétrobbanásának maradványaiból képződhettek, és azt sem tartja kizártnak, hogy további Szaturnusz-holdak várnak még felfedezésre.

A kutatócsoport egyébként feldobta a labdát, mármint versenyt hirdetett az új holdak elnevezésére, megjegyezve, hogy a skandináv, a kelta vagy az eszkimó mitológia óriásai szolgálhatnak forrásul.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.