Így csempészték át a malajziai utasszállítót lelövő légvédelmi üteget Oroszországba?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A YouTube-ra felkerült videón állítólag az látható, amint a csütörtökön a Malaysia Airlines MH17-es járatát lelövő BUK légvédelmi rendszert egy kamionon átcsempészik Oroszországba.

Hogy a felvétel mennyire hiteles, azt nem tudjuk megállapítani, az viszont biztos, hogy a videón valóban egy SA11 "BUK" légvédelmi üteg látható, amelyből hiányzik két rakéta.

Hogy miért kettő (és nem egy), arra több magyarázat is létezik: a legkézenfekvőbb, hogy az utasszállító lelövésekor a bevett szokás szerint két rakétát lőttek ki egyszerre, így növelve a találat esélyét, de az sem elképzelhetetlen, hogy a héten korábban lelőtt AN26-os katonai szállítógépet is ugyanezzel az üteggel szedték le.

További gyanús jel, hogy bár a BUK önállóan is képes mozogni, a videón látható üteget kamionra pakolták, mintha sietnének vele valahova.

A Malaysia Airlines MH17-es, Ameszterdamból Kulala Lumpurba tartó járatát csütörtökön lőtték le Ukrajna Donyeck tartománya felett, 298 utassal a fedélzetén. A példátlan támadásért a legtöbben az Ukrajnától elszakadni vágyó orosz szeparatistákat tartják felelősnek, de olyan teóriák is napvilágot láttak már, miszerint az utasszállító lelövése mögött az orosz, vagy éppen az ukrán hadsereg áll.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.