Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Felismered ezeket a celebeket? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis a képen nem valódi hírességeket látsz, hanem egy, azaz jobban mondva kettő mesterséges neurális hálózat által létrehozott embereket.

Na de nem is az a lényeg, hogy mit alkotott az Nvidia mesterséges intelligenciája, hanem hogy hogyan. Hát így:

Na jó, az előbb kicsit hazudtunk, mert ugyan a látvány tényleg egészen lenyűgöző, már-már ijesztő, de azért az is elég fontos, hogy milyen technológia áll mögötte. Az Nvidia emberei ugyanis egy teljesen új módszert dolgoztak ki generative adversarial network (GAN) néven, aminek a lényege, hogy a két neurális hálózat "egymás ellen" dolgozik: míg az egyik megpróbál létrehozni valamit (legyen az akár egy renderelt arc, akár egy probléma megoldása), a másik feladata, hogy megkérdőjelezze az első eredményeit, így egyre jobb és jobb eredményre sarkallva a programot. Ezt a folyamatot gyorsították fel a lenti videóban, létrehozva a nagyon látványos metamorfózist (1:52-nél kezdődik a varázslat).

A kutatók a demóhoz a CelebA-HQ adatbázist töltötték fel a neurális hálózatba, aminek eredményeképpen a GAN képessé vált celebnek tűnő, de valójában soha nem létezett emberek portréinak a létrehozására. Maga a technológia ennél sokkal szélesebb körben is alkalmazható, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a mesterséges intelligencia önmagától, emberi beavatkozás nélkül is továbbfejlődjön.

Mondjuk Góban ez már sikerült is neki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.