Így vigyázz a vízparton a ketyeréidre
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jön a nyár (a jelenlegi állás szerint ugyan nem ma, de jön), a kánikula és bizony sokunk fog hosszabb-rövidebb időt eltölteni vízparton. A Player tippjeivel megelőzheted a bajt, de segítünk abban is, ha mondjuk elázott a cucc.

Mit vigyünk magunkkal?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mit vigyél vízpartra. Még mindig a legjobb alternatíva az old school analóg cucc, vagyis a könyv, amit meglepő módon még a mai napig árulnak különböző áruházakban, de természetesen egy uptodate Player inkább a digitális eszközök között érzi jól magát. A notebook nem vízpartra való, hiszen nagy, nehéz, drága és alapvetően nem e-mailezni, meg dolgozni akarunk, hanem szórakozni. Ilyenkor tökéletes társ lehet egy tablet, amivel viszont az a baj, hogy a 99.9%-ban fényes borítású kijelzők erős napfénynél (mi ugye az egyik ok, amiért a vízpartra látogatunk) nehezen olvashatók. Az ideális társ valójában egy e-könyv olvasó, így a tartalom megmarad, a speciális e-ink pedig még a legszikrázóbb napsütésben is tökéletes képet ad. Ilyenkor viszont le kell mondanunk az online életről, kivéve, ha egy kicsit szeretünk hekkelni, mert akkor például a NOOK Simple Touch 99 dolláros e-bookjából egy fél óra alatt e-ink képernyős Androidos tabletet faraghatunk, ami a lehető legjobb megoldás a nyaraláshoz és még bájos is a monokróm Android rendszer használata.

Védelem szempontjából az egyik legjobb megoldás például a táskában pihenő telefon és egyéb elektronikai cuccok (pl. riasztó távirányító, pendrive stb.) ha beszerzünk pár nagyobb méretű légmentesen zárható zacskót, amilyenekbe például a reptéren is pakoltatják velünk a gépre felvihető folyadékokat, krémeket.

Kell a net!

A legtöbb tablet (a drágábbak legalábbis) képes SIM kártya fogadására, így ilyen esetben a netkapcsolat például egy feltöltőkártyás előfizetéssel megoldható, de mi van akkor, ha a frissen hekkelt NOOK olvasónkon akarunk Facebookozni? Ha Android rendszerű telefonunk van és a szoftververzió 2.2-nél frissebb, vagy bármilyen Apple kézikészülék esetében (az iOS 4.3-as verziójától) akkor már gyárilag elérjük a WiFI hotspot funkciót, melynek segítségével megoszthatjuk a mobil előfizetésünk mellé vásárolt mobilnetünket bármilyen WiFi képes eszközzel, így például a hekkelt NOOK-al, vagy egy normál, csak WiFi kapcsolatra képes tablettel is. Így megmarad a nagy kijelző, mondjuk egy tablet, vagy e-olvasó esetében, de a táskában, biztonságban lapuló mobiltelefon szolgáltatja a mindennapi net elérést.

Ha baj van

A víz minden elektronikai eszköz rémálma, így erre kell a legjobban figyelnünk, ha vízparton vagyunk. Amennyiben megtörténik a baj, rohanjunk azonnal a legközelebbi vegyesboltba és a vásárolt 2-3 kiló rizzsel töltsünk fel egy tálat, majd kikapcsolva, (akkut, memóriakártyát, egyebeket kiszedve) tegyük bele az eszközt és az alkatrészeket, tartozékokat, ugyanis a rizs zseniális abból a szempontból, hogy a lehető legtöbb nedvességet vonja el a készülékből. Ez nem gyors folyamat (otthon lehet folytatni a rizsfürdőt akár 2-3 napig is!) és sajnos nem biztosítja, hogy 100%-ban megóvja féltett ketyerénket, de az egyik legjobb megoldás a nedvesség problémájára.
Ha csak poros, homokos lett féltett eszközünk, akkor a legcélszerűbb egy sűrített levegős spray-vel kifújni a résekből, az akku és a hátlap alól, illetve a csatlakozókból a port, vagy homokot, de figyeljünk arra, hogy a koszt ne a gép belseje felé fújjuk, inkább éles szögben próbáljuk a mini szélviharral kitisztítani az készüléket.

Mindezek tudatában, a mai záporok ellenére ragyogó arccal és biztonságtudattal fordulhatunk hétvégén, kánikulában a vízparti henyélés felé.

További tippek és trükkök a Player tech rovatában!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.