Íme a bizonyíték, hogy a Föld ma már igazi űrnagyhatalom
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Túl messzire még nem jutottunk, de a mennyiség már megvan.

Ugyanis ha minden jól megy ma, azaz december 19-én nem kevesebb, mint

amire mindeddig még nem volt példa.

Ami azt illeti, már a kedd is igen biztatónak nézett ki, hiszen a rakétákat nagyüzemben lődöző SpaceX és a szintén magánkézben levő Blue Origin mellett az európai Arianespace is fellőtt volna egy Szojuzt, és ugyanerre készült az amerikai United Launch Alliance is, csak ők egy Delta IV Heavyvel. A sors különös összjátékaként viszont mind a négy kilövést le kellett állítani: utóbbi kettőt időjárási körülmények miatt, a New Shepard kilövését a földi infrastruktúrában jelentkező probléma következtében, míg a Falcon-9 kilövését a fedélzeti számítógép szakította meg automatikusan.

A SpaceX rakétája a kilövőálláson várakozik

A hihetetlen pechszéria viszont még jól is elsülhet, hiszen mindegyik rakéta kilövését mára halasztották, amikor a tervek szerint csatlakozik hozzájuk az indiai űrügynökség hordozórakétája is, így ha minden jól megy, kevesebb mint 24 óra leforgása alatt öt rakéta fogja elhagyni a Föld légkörét. Az űrünnepet a Szojuz-űrkapszula teszi teljessé, ami szintén holnap érkezik vissza az ISS-ről, a fedélzetén három asztronautával. Ha ez így megy tovább, lassan nyithatunk egy űrautópályát.

UPDATE: az öt rakétából végül csak az Arianespace és az indiai űrügynökség rakétája tudott felszállni, a többi indítást ismét el kellett halasztani. A Nemzetközi Űrállomás asztronautái viszont épségben földet értek, vagyis összességében azért elég sikeres nap volt.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.