Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugyanis most nem arról van szó, hogy a műholdat felszerelték egy rakétára, aztán kilőtték a világűrbe, hanem hogy kilőttek egy ballisztikus rakétát, amivel a világűrben keringő műholdat robbantották apró darabokra. Ők amúgy csak a negyedik ország a világon, akiknek összejött ez a bravúr.

A műholdgyilkos rakétát egy hadgyakorlat keretében próbálták ki, és bár hivatalosan ezt nem közölték, de a célpont állítólag az egyik Microsat-R típusú katonai műholdjuk volt. A teszttel kapcsolatban többen is aggodalmukat fejezték ki, hiszen egy műhold felrobbantásával akár több ezer űrszemét is keletkezhet, de az indiai műhold annyira alacsonyan keringett, hogy a darabjai nagy része valószínűleg rövid időn belül elég a légkörben.

A többi országnak amúgy is inkább amiatt fájhat a feje, hogy India már ilyen bonyolult műveletet is végre tud hajtani, erre eddig ugyanis csak három ország az USA, Oroszország és Kína volt képes. Mi tagadás, az indiaiak amúgy is elég jól állnak az űrprogramjukkal: bár emberes űrutazásra még nem képesek, de például saját Hold- és Mars-szondájuk már van.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.