Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csernobilban egy nem túl fényes korszak lezárására készülnek. Legalábbis a múlt héten, az atomerőmű közelében átadott, 3800 napelemből álló létesítmény mindenképp erre utal.

A projekt értéke mintegy 1 millió dollárra rúg, az 1,6 hektáron elterülő, egy megawattos naperőmű pedig képes ellátni elegendő energiával akár egy 2 ezer fős települést. Persze mivel a közeli város, Pripjaty az atomkatasztrófa miatt már gyakorlatilag teljesen lakatlan – sőt, számítások szerint csekély 24 ezer évig még az lesz –, ezért ahhoz, hogy a naperőműt kihasználhassák, rácsatlakoztatják az országos ukrán energiarendszerre. A naperőmű egyébként alig száz méterre lesz az új szarkofágtól – ez valójában egy hatalmas fémkupola, amellyel az egykori atomerőműt takarják.

Azért is kiemelt jelentőségű ez a projekt, mert Ukrajna próbál minél inkább függetlenedni az elmúlt években az orosz energiahordozóktól. De a megújuló energiára csak nehezen tudnak áttérni az ukránok, mivel a napelemeket másfélszeres áron veszik az átlag európai országokhoz képest, ezért külföldi befektetőkre van szükség a legtöbb esetben, mint itt is – a jelenlegi projekt mögött ugyanis egy ukrán–német cég, a Solar Chernobyl áll. A tervek szerint egyébén a jövőben szeretnének 100 megawattnyi energiát előállítani, így remélhetőleg évek, évtizedek múlva nemcsak a tragikus múltja, hanem élhető jelene is lesz a környéknek.

És ha már Csernobil:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.