Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Google ugyanis kísérleti jelleggel bevezette a "lazy loading" funkciót, amit magyarul nagyjából "lusta betöltésnek" lehetne fordítani.

A megnevezés eléggé pontos, hiszen arról van szó, hogy a lusta betöltést bekapcsolva a böngésző a weboldalaknak csak azt a részét tölti be, ami aktuálisan látszik, így elvileg nem csak gyorsabban töltődnek be az oldalak, de még az adatkereten is spórolhatsz.

Hogy mennyire hatékony a dolog, azt sajna nem tudjuk megmondani, mivel a "lusta keretbetöltés" és a "lusta képbetöltés" közül nálunk még csak az első érhető el, amit bekattintva mi nem igazán vettünk észre különbséget. Persze ettől függetlenül még az adatkereted biztos hálás lesz érte, ha nem kell minden weboldalt teljesen betölteni.

Ha tennél egy próbát, akkor a Chrome címsorába beírva, hogy "chrome://flags/#enable-lazy-frame-loading" (idézőjelek nélkül) érheted el a lusta keretbetöltés, a "chrome://flags/#enable-lazy-image-loading"-ot beírva pedig a lusta képbetöltés funkciót (legalábbis ha nálad működik), mindkettőnél az "enabled"-et kell beállítani, hogy működjenek.

(Nyitókép: Singlebrook Technology/Flickr)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.