A bolygónk körül kering már vagy 500 éve.

Talán tudod, talán nem, de a Földnek van egy másik holdja*, a 2016 HO3 jelű, 55-60 méter átmérőjű aszteroida, amit 2016-os felfedezése óta folyamatosan monitoroznak a kutatók – ez persze nem olyan egyszerű feladat, mert csak az év egy bizonyos időszakában mindössze néhány hétig van lehetőség rálátni a pályájára.

* A csillagászatban holdnak nevezik a bolygók, törpebolygók és kisbolygók körül keringő égitesteket – ekként a Föld holdja a Hold –, az ominózus égitest pedig bolygónk állandó kísérője: soha nem távolodik el a bolygónktól a Föld-Hold távolság százszorosánál jobban (∼38 millió kilométer) és nem kerül hozzánk nagyjából 15 millió kilométernél közelebb sem.

Az Arizonai Egyetem bolygótudományi tanszékének végzős hallgatója, Ben Sharkey tanulmányában pedig érdekes dologra jutott a Kamo'oalewaként is nevezett égitest elemzése során: összetétele egyetlen másik, átlagos földközeli aszteroidára sem hasonlít, ellenben a NASA Apollo-misszióiból származó holdkőzetekére. Mindez pedig azt jelenti a kutatók szerint, hogy

a 2016 HO3 / Kamo'oalewa valószínűleg a Hold egyik darabja volt, ami egy aszteroida becsapódása után szakadhatott ki az égitestből.

Azt nem tudni, ez mikor történhetett meg, de az Arizonai Egyetem bolygótudományi tanszékének professzora, Renu Malhotra becslése szerint a holddarab olyan 500 éve kering jelenlegi pályáján, és kábé még 300 évig még ez így is marad.

Ha már Hold:

Ez is érdekelhet:

(Forrás: cnet.com, IFLScience, fotó: NASA)

És ezt olvastad már?
Fotón a riasztóan gyorsan növekedő napfolt, amiben háromszor elférne a Föld