Kína felhagy az „élni hagyni” politikával, és nekiáll megszorongatni a techóriásokat

A kínai piacfelügyelet (SAMR) közzétette az internetes platformokat célzó, új monopolellenes irányelveket, amelyek szigorítják a hazai technológiai óriásvállalatokra eddig is vonatkozó korlátozásokat.

Az új szabályok formalizálnak egy novemberben nyilvánosságra hozott monopolellenes törvénytervezetet, és világossá teszik, hogy milyen monopolisztikus gyakorlatok visszaszorítását tervezik a hatóságok.

köztük az Alibaba e-kereskedelmi platformjaira, valamint a rivális JD.com-ra, csakúgy mint a Kínában széles körben használt mobilfizetéses platformokra, így az Ant csoport Alipay és a Tencent holding WeChat Pay alkalmazására.

A piacfelügyelet vasárnap kiadott közleményében kiemelte: az új szabályok célja, hogy megakadályozza a monopolista viselkedést az internetes platformok működtetőinek körében, és megóvja a tisztességes versenyt a piacon.

Kína az utóbbi hónapokban elkezdte szigorítani technológiai óriásvállalatainak ellenőrzését, felhagyva a korábban követett, „élni hagyni” politikával. A hatóságok decemberben trösztellenes vizsgálatot indítottak Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport ellen röviddel azt követően, hogy felfüggesztették az Alibaba pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére.

Az Ant – amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa – 37 milliárd dollárt gyűjtött a részvényjegyzési időszakban, amivel minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátását hajtotta volna végre november elején.

S ha már Kína:

(Forrás: BBC, MTI, Livescience)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.