Korábban már írtunk a kínai társadalmi kreditrendszerről, ami olyan, mintha a Black Mirror íróinak a fejéből pattant volna ki. Bár az állampolgárokat pontozó rendszer elvileg csak 2020-tól válik kötelezővé mindenki számára, az országban ez már ma is a kézzelfogható valóság része.

James O'Malley Pekingből utazott Sanghajba egy bullet trainnel, vagyis a TGV-hez hasonló nagysebességű vonattal, amikor a hangosbemondóból egy meglehetősen szokatlan figyelmeztetés hangzott el.

James O'Malley on Twitter

Here's a dystopian vision of the future: A real announcement I recorded on the Beijing-Shanghai bullet train. (I've subtitled it so you can watch in silence.) https://t.co/ZoRWtdcSMy


A lényeg tömören annyi, hogy akit kihágáson kapnak (bliccelés, dohányzás, helytelen viselkedés), annak a büntetést a társadalmi kreditjeiből vonják le. Érdekes, hogy mindezt angolul mondták be, holott a társadalmi kreditrendszer csak a kínai állampolgárokra vonatkozik, a turistákra nem (hála az égnek).

Bár elsőre ez nem tűnik akkora fenyítésnek, elvégre csak virtuális pontokat veszítesz, de a dolog rögtön nem tűnik annyira rózsásnak, ha tudjuk, hogy mi jár az alacsony pontszámmal: az ember nem kap hitelt, nem pályázhat meg bizonyos állásokat, szélsőséges esetben pedig akár egy repülőjegy vagy vonatjegy vásárlása is lehetetlenné válik számára. Vagyis gyakorlatilag számkivetetté válik a társadalomban.

(Fotó: Manuel Cosentino)

És ezt olvastad már?
Különös dolog történik az ember vérével az űrben