Kínában már javában fejlesztik a gyilkos mesterséges intelligenciát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Önállóan fejlődő atom-tengeralattjárók, mikroszkopikus robotok, amik képesek bejutni az ember vérkeringésébe - ha a mesterséges intelligencia katonai célú felhasználásáról van szó, a valóság sokkal félelmetesebb, mint bármelyik hollywoodi agyrém.

Márpedig a hongkongi székhelyű South China Morning Post beszámolója szerint öles léptekkel közeledünk ehhez a valósághoz, és ebből Kína nem is csinál különösebben nagy titkot. Az ország egyik legnagyobb fegyvertervezője, a Pekingi Technológiai Intézet (BIT) például a honlapján számolt be az örömhírről, hogy több mint ötezer jelentkezőből kiválasztották azt a 31 fiatalt, akik

Ha azt gondolod, hogy egy olyan ország esetében, ahol a lakosságot lassacskán teljes megfigyelés alatt tartják, nyíltan üldözik a kisebbségeket, ráadásul hamarosan a világ első számú gazdasági hatalmává válik, ez több mint aggasztó, akkor nem vagy egyedül, a South China Morning Post által megszólaltatott szakértők is egytől-egyik az aggályaikat fejezték ki. Eleonore Pauwelset, az ENSZ New York-i Egyetemének kibertechnológiával foglalkozó kutatója szerint például a jövőben az is megtörténhet, hogy

így a mesterséges intelligencia egészen új korszakot nyithat a hadviselésben. Vele ért egyet Stuart Russel, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora is, aki szerint a kiválasztott gyerekek oktatását leginkább azzal kéne kezdeni, hogy megnézetik velük a Slaughterbots című kisfilmet, amit tavaly az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló konvencióján is levetítettek.

Szavak szintjén persze a korlátozásokkal Kína is egyetért, az ENSZ-nek eljuttatott hivatalos állásfoglalásuk szerint az automatizált fegyverrendszerek olcsóbbá, így pedig gyakoribbá is tehetik a háborúkat, ami miatt további egyeztetésre van szükség a témában. Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy amíg ilyen egyeztetésekre nem kerül sor, semmi sem korlátozhatja a mesterséges intelligencia fejlesztését. Így talán már kicsit érthetőbb, miért retteg Elon Musk is annyira a mesterséges intelligenciától, hogy inkább eggyé válna vele.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.