Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az első kínai űrállomást még 2011 szeptemberében küldték Föld körüli pályára, de kínai szerkentyűhöz hűen több mint egy éve megadta magát. Chuck Norrison kívül jelenleg nincs ember a Földön, aki irányíthatná a 8,5 tonnás óriást, így az hamarosan a bolygón fog landolni – persze ahogy azt illik, darabokban.

A Tienkung-1 jelenleg még boldogan kering úgy 370 kilométeres magasságban a Föld körül, de nem sokáig. Feltehetőleg ugyanis hamarosan elköszön a termoszférától, és hazalátogat imádott bolygónkra. Hogy mikor? Azt nem tudni: a Kínai Űrügynökség arról tájékoztatta az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), hogy valamikor 2017 októbere és 2018 áprilisa között – a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2018 januárjában – jön majd a baj.

Az első kínai űrállomás hamarosan le fog zuhanni

Igen, ez egy szemtelenül tág intervallum, de a kínaiak szerint nem kell parázni, szerintük az űrállomás majd elég a légkörben. Jonathan McDowell asztrofizikus azért kicsit pontosabban fogalmazott: néhány nagyobb darab – mint például az űrállomás motorjai – túlélhetik a zuhanást, és bizony a fejünkre eshetnek. Vagy házunkra, pajtánkra.

Persze, csak akkor ér minket az áldás, ha jókor vagyunk jó helyen. Azaz valahol a északi szélesség 43. foka és a déli szélesség 43. foka között. Igen, ez egy eléggé nagy terület, mely Afrikát, Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Kínát és majdnem egész Dél-Amerikát magába foglalja. Ja, igen: Dél-Európát is – nagyjából a piros görbe alatt:

Magyarországot elvileg biztosan elkerüli a baj

Csak hogy néhány nagyobbat megemlítsünk az érintett európai országok közül: Portugália, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Görögország, Törökország, Szerbia. De az igazat megvallva, még néhány nappal a becsapódás előtt sem lehet majd megjósolni, hogy a kínai űrállomás darabjai a Föld mely pontjaira zuhannak majd, szóval jó lesz résen lenni.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.