Az űrhajó, amelyet pénteken a Hosszú Menetelés–2F nevű hordozórakéta segítségével bocsátottak fel az ország északi részén található Csiucsüen Műholdkilövő Állomásról, két napon át tartó Föld körüli út után tért vissza a tervezett leszállóhelyre.

A kísérleti misszióval kapcsolatban a Hszinhua állami hírügynökség csupán annyi tájékoztatást adott, hogy az fontos áttörést jelent Kínának az újrahasznosítható űrhajók technológiáját illető kutatásaiban, amennyiben kényelmesebb és költséghatékonyabb módszert biztosít az űr békés használatához. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta:

A Hosszú Menetelés–2F hordozórakéta segítségével bocsátottak fel a Csang-cseng–2F-et is 2011-ben

A lap egy, a közösségi médián kiszivárogtatott belső kommunikáció alapján arról is beszámolt, hogy

A SCMP katonai forrása szerint az űrhajó mellett a kilövés módszere is újdonságnak számított, emiatt volt szükség a szigorú titoktartásra.

Kína feltérképezné a Naprendszerünket

Kína július végén indította el a Marsra Tienven (Égi kérdések) elnevezésű űrhajóját, amellyel egy Mars-járművet, és egy orbitális pályán keringő szondát küldenek a vörös bolygóra. Júniusra elkészültek az amerikai GPS navigációs rendszer versenytársának szánt Beidou műholdhálózatának kialakításával. A kínai kormányzat további űrkutatási tervei között szerepel a Mars behatóbb megismerése, aszteroidák vizsgálata, a Jupiter rendszerének feltérképezése, valamint egy űrállomás kiépítése is. A háromfős legénység számára tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, május elején tesztelték azt az űrhajót, amelynek feladata az asztronauták odajuttatása lesz.

Ez is érdekelhet:

(forrás: The Verge, BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.