Kutatóknak sikerült beszéddé alakítaniuk az agyhullámokat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A gondolatolvasás még odébb van, de ez önmagában is hatalmas tudományos áttörés.

A Columbia Egyetem kutatói az EEG-t, vagyis az idegsejtek elektromos aktivitását mérő műszert kombinálták a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia legújabb vívmányaival, így pedig sikerült elérniük, hogy a gép egy átalakított hangszintetizátor segítségével képes legyen valós időben kimondani, amire a vizsgált emberek gondoltak.

A kísérletben agyműtétre váró, beszélni képtelen embereken végeztek el nagy felbontású agyi szkennelést, akik eközben különböző, egyszerű szavakat hallgattak. Az EEG segítségével a mesterséges intelligencia megtanulta, hogy az egyes szavak milyen mintázatot követnek, így hosszas tanulás után képes volt reprodukálni a szavakat pusztán az EEG képe alapján.

A módszer tehát egyelőre nem valódi gondolatolvasás, hiszen az MI nem a betegek saját gondolatait, hanem az általuk hallott szavakat olvasta ki a fejükből, ráadásul ezeknek a szavaknak mindegyike nagyon egyszerű volt (pl. egyjegyű számok). Ezzel együtt a módszer hatalmas áttörést hozhat több területen is, hiszen amellett, hogy a beszédképtelen emberek egyszer majd talán visszanyerhetik a beszéd képességét, a gondolatolvasó gép olyan hétköznapi dolgokra is megoldást nyújthatna, mint hogy hogyan tudjuk kényelmesebben kezelni a számítógépünket vagy az okostelefonunkat anélkül, hogy hangosan ki kéne mondanunk az utasításokat.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.