Látványos módon teszteli a SpaceX, hogy kibírja-e az extrém forróságot az űrhajójuk
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Csillaghajó pont úgy hűti magát, mint az emberek.

A Mars-utazásra (is) tervezett űrhajó prototípusa lassacskán készen áll az első tesztekre, és bár a Starhopper egyelőre csak néhány száz méteres magasságig fog emelkedni, ahol nem lesz szüksége hőpajzsra, a tesztrakéta építésével együtt a SpaceX természetesen szépen fejleszti a valódi űrhajót is.

Elon Musk most arról tett közzé egy videót a Twitteren, hogyan tesztelik, hogy a hőpajzs kibírja-e majd a légkörbe való visszatérés után fellépő extrém forróságot. A videón az látszik, hogy forrasztólámpa-szerű cuccokkal melegítik az űrhajó burkolatát, ami ránézésre szépen állja a sarat.

Elon Musk on Twitter

Testing Starship heatshield hex tiles https://t.co/PycE9VthxQ

A hatszög alakú csempék biztosítják, hogy a forró gázok ne tudjanak felgyorsulni a repedésekben, a legjobban felforrósodó részeken pedig a hőpajzs egy egészen speciális hűtést is kap: az emberi bőr pórusaihoz hasonló miniatűr lyukakon keresztül vizet vagy metánt tudnak a külső burkolatra fecskendezni, vagyis

Erre nem csak a biztonság miatt van szükség, hanem azért is, mert Elon Musk nem szimplán többször felhasználhatóra tervezte a Csillaghajót: a cél az, hogy az űrhajó közvetlenül a visszatérése után, azonnal újra bevethető legyen.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.