Hallottál már a légifolyosóról? Mert olyan már nincs. És az áramlásszervezésről? Újabban az mindennek az alapja.

2018-ban több mint egymillió repülőgéppel léptek kapcsolatba a Hungarocontrol légiforgalmi irányítói, és ez várhatóan az idei évben sem lesz másképp. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tőszomszédságában, a Hungarocontol hatalmas munkaterméből irányítják az ország teljes légiforgalmát. Tervező- és radarirányítók, tájékoztatószolgálat, légtérgazdálkodás, áramlásszervezés – egy helyen.

Légifolyosók évtizedek óta nincsenek, szabad légtér viszont van. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan dolgoznak a távol- és közelkörzeti irányítók? Milyen elkülönítést kell alkalmazni a nagy magasságon közlekedő, és a leszállásra készülő gépek esetében? Milyen feladatokat ró a ferihegyi szakemberekre, amikor az Európai Unióban légterében 30-35 ezer járat közlekedik? Az Igló utcai munkaterem titkai, és a légiforgalmi irányítók hétköznapjai a Légiközlekedési Kulturális Központ újabb érdekes videójában.

Ferihegy forgalmát pedig így irányítják:

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót