Levadászná a civil drónokat a román hadsereg
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha azok a katonai objektumok körül repkednek. Zajlik a közvita.

A katonai objektumokat veszélyeztető, „ellenséges” civil drónok ártalmatlanítására akar törvényi felhatalmazást kapni a román védelmi minisztérium – közölte csütörtöki számában az Adevarul című lap. A lap által ismertetett tervezet a hadsereg fegyverhasználatát szabályozó 2011/122-es törvényt módosítaná oly módon, hogy

A jogszabály-módosítás fontos eleme a drón fogalmának bevezetése, amely alatt – tervezet szerint – bármilyen automata vagy távirányítású, levegőben, szárazföldön, vízen vagy víz alatt közlekedő eszköz értendő.

Az indoklásban elsősorban a távirányítású, kis méretű repülő eszközök elterjedésére hivatkoznak. A tervezet szerint a kereskedelemben kapható civil drónok egyre gyakrabban veszélyeztetik a katonai, kormányzati és ipari objektumok, illetve a tömegrendezvények biztonságát, ugyanis robbanóanyagok szállítására, kameráik és más érzékelők révén pedig ellenséges felderítő műveletekre, a katonai kommunikációs csatornák lehallgatására, zavarására is alkalmasak.

A védelmi minisztérium szerint a potenciális fenyegetést jelentő drónok észlelése, beazonosítása, követése és ártalmatlanítása jelenleg főleg a törvényes alap és a megfelelő műszaki eszközök hiánya miatt ütközik nehézségbe. A joghézagot felszámolni hivatott törvénymódosítás alapvetően az ellenséges drónok lelövését, illetve lefoglalását teszi lehetővé.

Mindazonáltal a jogszabály indoklása szerint a drónok ártalmatlanítására „a helyzetnek megfelelő arányos kényszerítő és korlátozó erőt” akarnak bevetni a katonák, vagyis nem feltétlenül akarnak tüzet nyitni rájuk, a legtöbb esetben elegendő lehet az elektronikus zavarás vagy egy célzott, nagy teljesítményű mikrohullámú energianyaláb.

A védelmi minisztérium közvitára bocsátott törvénytervezetéhez tíz napig lehet hozzászólni és módosító indítványokat beterjeszteni.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.