A Q950 annyiba kerül, mint egy autó, de olyan dolgokat tud, amit más tévék nem nagyon.

A koreai gyártó a januári CES-en mutatta be a legújabb 8K-s tévéjét, a Q950-et, amelynek legszembeötlőbb tulajdonsága, hogy a Samsungnak valahogy sikerült eltüntetnie a keretet a képernyő körül. Egész pontosan ennyi maradt belőle:

A tévé ezen túlmenően is kifejezetten kecses benyomást kelt, mindössze 15 milliméter vastag, és ebbe már egy komplett hangrendszer is belefért, amit a dizájnerek ügyesen tüntettek el úgy, hogy egyáltalán ne legyen érzékelhető. A 65, 75 valamint 85 colos képátlóval kapható készülék ára - ahogy az egy ilyen tévétől várható - természetesen az egeket súrolja, Magyarországon 1,9 és 3,8 millió forint között kapható, viszont cserébe tényleg mindent belezsúfoltak, amire ma egy tévé képes lehet.

Vizuális oldalról a Q950-et a 8K kvantumprocesszor teszi azzá, ami, hiszen a készülék ennek segítségével képes felskálázni a tartalmakat, ami a 8K-s tartalmak szűkös választékát figyelembe véve egy igen hasznos tulajdonság. A Quantum Dot AI technológia, ahogy a neve is mutatja, a gépi tanulás segítségével, pixelenként javítja fel a képminőséget, extra részletességet biztosítva, míg az adaptív kép megoldásnak köszönhetően a tévé a külső fényviszonyoknak megfelelően állítja be a kontrasztot, így a kép mindig tökéletesen látható marad. Ezt egészíti ki a Direct Full Array, ami a háttérvilágítást a jeleneteknek megfelelően szabályozza, így nem fordulhat elő, hogy egy filmben a sötétben játszódó jelenetekből semmit sem látunk.

Az adaptív képhez hasonló megoldást találunk a hangzásnál is, csak ebben az esetben ezt aktív hangerősítésnek hívják. Ennek köszönhetően a tévé figyeli a külső (azaz nem a tévéből érkező) hangokat, és ha a zajszint megemelkedik, akkor a párbeszédeknél megemeli a hangerőt. Ennél is érdekesebb az object tracking sound, amivel a tévé képes a hangot abból az irányból közvetíteni, ahol az a képen látható, így a Samsung ígérete szerint hangfal csatlakoztatása nélkül is komplett térhangzást kapunk. Meglepő, de a tévé nem támogatja a Dolby Vision és Dolby Atmos technológiákat (hogy miért, arra a Samsung nem tért ki), viszont ha a tévéhez hangfalat is csatlakoztatunk, akkor a Q-Symphonyval a hangfal és a tévé saját hangrendszere együttesen működik, így hozva létre a tökéletes házimozi-élményt.

A CES-en bejelentett együttműködés keretében a Samsung új tévéi már teljes körű Apple-támogatással érkeznek, így elérhető rajtuk az iTunes valamit az AirPlay is, aminek segítségével az Apple-készülékeinket csatlakoztathatjuk rá a tévére. A Q950-ből természetesen nem maradhatott ki az Amazon Alexa és a Google Asszisztens valamint a Samsung saját hangasszisztense, a Bixby, így a tévé hangutasításokkal is könnyen kezelhető és az okosotthon-eszközeinket is vezérelhetjük vele. A képernyőmegosztáson kívül a Q950 számos funkcióval rendelkezik, ami megkönnyítheti a munkánkat, így többek között Office 365-támogatást is kapott, a távoli elérés funkcióval pedig otthonról is be tudunk lépni az irodai gépünkbe.

És ezt olvastad már?
Fotón a riasztóan gyorsan növekedő napfolt, amiben háromszor elférne a Föld