Ez történne a világgal, ha kihúznánk egy képzeletbeli dugót a Mariana-árok alján
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Mariana-árok a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén található, Japán közelében, Tokiótól mintegy 2400 kilométerre. Itt van a Föld legmélyebb pontja – a Challenger-mélység –, mégpedig 11 034 méter mélyen. Az árok sokak fantáziáját megmozgathatta már, többek között James Cameronét is, aki 5 éve ereszkedett le az árok legaljára – így több mint 50 év után ismét eljutott egy ember a világ legmélyebb pontjára.

Nemrég pedig egy érdekes gondolatkísérlet kezdett el Redditen terjedni. Az egyik felhasználó, Vinnytsia felvetette azt, hogy képzeljük el, hogy az árok mélyén egy 10 méter átmérőjű dugó van, ezt pedig egy nap egyszer csak kihúznánk. Vajon mi történne a Föld vízállományával? Mennyi időbe telne, míg az összes víz lefolyna a dugón?

What happens when you pull the plug on the Marianas Trench from dataisbeautiful

Amint láthatjuk, 3 millió évig megy a videóban a számláló, ugyanakkor a legdrasztikusabb változások az első néhány százezer évben történnének. Nagyjából 2,5 millió évvel a nagy hadművelet megkezdése után az Atlanti-, az Indiai-óceán és a Jeges-tenger lecsapolása is nagyjából véget érne, de a csendes-óceáni térségé – elvégre ott van az fránya dugó – még mindig tartana. Jó hír, hogy 3 millió év után többek között az észak-amerikai Nagy-tavak, valamint a Fekete-tenger, a Kaszpi-tenger és a Földközi-tenger is nagyrészt érintetlen maradna, de új szupertavak is kialakulnának, mint például Japán, a Koreai-félsziget és Kína között, vagy a Mexikói-öböl mellett.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.