Még leírni is elképesztő, de ez a gép képes emberi bőrt nyomtatni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy olyan 3D-s bioprintert fejlesztettek ki a madridi III. Károly Egyetemen, amely képes gyorsan és olcsón teljesen használható emberi bőrt előállítani.

A nyomtatás folyamatát egy számítógép felügyeli, ez szabja meg a kinyomtatandó molekulák sorrendjét és arányát. Az így elkészített bőr a szövettani elemzések során teljesen épnek bizonyult, amely tökéletesen ellátja feladatát, és nem lehet megkülönböztetni az olyan bőrtől, amelyet hagyományos módon állítottak elő laboratóriumban.

Mintegy félperc alatt 100 négyzetcentiméternyi (nagyjából egy tenyérnyi) bőrfelület kinyomtatására képes a bioprinter, amelynek két felhasználási területe is lehet:

  • Égési sérülés esetén a beteg sejtjeit felhasználva új bőrt tudnak majd nyomtatni, de természetesen egyéb traumás esetek vagy műtéti beavatkozások során is nagyon jól jöhet.
  • Mivel így hagyományos sejtkultúrákból is egyszerűen elő tudnak állítani bőrt, ezeket gyógyszerek és kozmetikumok tesztelése során is igénybe vehetik, így pedig talán végleg megszabadulhatunk a kegyetlen kozmetikai állatkísérletektől.

(via)

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.