Meg tudod fejteni, hány órát mutat a képen látható óra?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az aranymetszés szabályai szerint elkészített Fibonacci-óra első ránézésre elég kemény dió, pedig a leolvasása valójában tök egyszerű: csak ismerni kell hozzá a Fibonacci-számokat, meg hogy melyik szín mit jelöl. Viszont ha olyan peched van, hogy nem te vagy az esőember, akkor itt van hozzá egy kis segítség:

A Fibonacci-számsorozat ugye úgy néz ki, hogy a sorozat két utolsó számjegye adja ki a következő számot, vagyis az első hat számjegy: 0, 1, 1, 2, 3, 5. Az óra készítője, Philippe Chrétien a számok közül elhagyta a nullát, a többi szám pedig egy-egy négyzetnek felel meg, növekvő sorrendben: a két legkisebb négyzet a két egyes, a legnagyobb négyzet pedig az ötös.

Ahhoz, hogy kiderítsük, hány óra van, nincs más dolgunk, mint összeadni a kék és piros színű négyzetek által jelölt számokat, ha pedig a percet akarjuk kideríteni, akkor a sárga és a kék színű négyzeteket kell összeadnunk, majd az eredményt felszorozni öttel.

Tehát még a hülye is látja, hogy a fenti óra 7 óra 55 percet mutat.

Arra mondjuk nem túl ideális, hogy félálomban kiderítsd, hogy van-e még öt perced aludni, de hát smarty is the new sexy, Benedict Cumberbatch meg az új férfiideál, épp itt ideje felzárkózni. Az órát egyébként a Kickstarteren elő is lehet rendelni 115 dollárért, de ha magad raknád össze otthon, akkor az összeg felét megspórolhatod. Szerintünk nagyon must have.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.