Meghalt a világ valódi megmentője
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár az olyan sztorik, hogy jön egy ember, aki egyedül megmenti a világot a pusztulástól, általában a hollywoodi filmek felségterülete, Stanislav Petrov 1983-ban valóban megmentette a Földet a nukleáris apokalipszistől, méghozzá teljesen egyedül.

Petrovnak ráadásul ehhez nem kellett sem aszteroidákat robbantgatni, sem felfedezni egy vírus ellenszerét, mindössze annyit csinált, hogy

Ez normális esetben nem számítana különösebb hőstettnek, velünk például napi rendszerességgel előfordul, hogy nem csinálunk semmit, mégsem mentjük meg a Földet, csakhogy Petrov történetesen a Szovjet Hadsereg alezredese volt, és az első vonal egy ellenséges rakétatámadás esetén: ő felügyelte azt a vészjelző rendszert, ami jelezte, ha az Egyesült Államok atomcsapást indít a Szovjetunió ellen.

1983 szeptember 26-án pedig megtörtént az elképzelhetetlen: Petrov a radarképernyőre nézve azt látta, hogy öt ballisztikus rakéta tart a Szovjetunió felé, amelyek húsz perc múlva fognak célba érni. Petrovnak ezt azonnal jelentenie kellett volna a hadsereg felsővezetésének, ami szinte biztosan egyet jelentett volna az ellencsapás megkezdésével.

Petrov viszont várt, a közvetlen feletteseinek pedig azt mondta, hogy hamis riasztásról van szó, bár erre egyáltalán nem volt semmilyen bizonyítéka. Az egyetlen apró jel, ami alátámaszthatta az alezredes igazát, hogy ha az USA (aminek ebben az időben több ezer atomtöltet állt rendelkezésére) valóban atomháborúba kezdene,akkor feltehetőleg nem öt rakétával indítanák meg a támadást.

Mindenki szerencséjére Petrovnak lett igaza: mint kiderült, a támadás mindössze az újonnan üzembe helyezett vészjelzőrendszer hibája volt, így Petrov azzal, hogy nem jelentette a támadást, valószínűleg az egész világot mentette meg a pusztulástól.

A világ megmentője május 19-én halt meg, 77 évesen, teljesen észrevétlenül, viszont a családja a Gizmodónak most hivatalosan is megerősítette a szomorú hírt.

(Fotó: Wikipédia)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.