Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És akkor most meg is magyarázzuk a címben szereplő orbitális képzavart.

A Sony kvantumugrást hajtott végre az A1 névre keresztelt 4K HDR tévéjével, amit nagyon nehéz lesz megugrania bárkinek. Mondjuk lehet majd árban versenyezni vele, mert valószínűleg egy komplett vagyon lesz (az ár és a megjelenés időpontja még nem tisztázott), de ezért a vagyonért ezúttal tényleg kapsz is valamit. Oké, a képminőség nyilván Pazar, a 4K HDR kijelzőn olyan minőségű filmeket láttunk, hogy az valami vizuális drogként írható csak le, ha azt mondták volna, hogy ott maradhatok nézni azt a demó-filmet, de csak azt, és semmi mást még három-négy órán keresztül, simán ott maradtam volna.

Bocsánat, igen, a lényeget elfelejtettem, a Sony bemutatta nekünk Budapesten ezt a csodát, ami több ponton is kilőtte az agyunkat a helyéről. Kezdjük ott, hogy az A1 képminősége az eddigi legjobb, amit OLED-tévétől láttunk. De ez igazából semmi extra. Az extra a hangban van, és most akkor rendbe is tesszük azt a csomó baromságnak tűnő, random módon egymás után jövő szót, amit képesek voltunk leírni a címben.

Az A1 ugyanis nem hagyományos hangszórókat hozott magával a versenyhez. Valami nagyon mást, mint amit megszoktál. Kicsit máshonnan kell ezt kezdenünk, és ha azt hiszed, megint tereljük a témát, akkor tévedsz, várd ki a végét. A tévének nincs hagyományos talapzata, csak egy keret, aztán jó napot, viszont le lehet támasztani egy vaskos, és nem mellesleg gyönyörűen megtervezett támasztékkal bármilyen asztalon. Ez a támaszték tulajdonképpen a mélynyomó. De a nagy ötlet mégsem ez.

A mélynyomó és a képernyő között ugyanis egy vékonyka csík húzódik, erre a csíkra helyezett el a Sony jobbra és balra két-két aprócska hangszórót, amely (és most bocsánat, de nem leszünk túl tudományosak) megrezegteti a képernyőt, és tulajdonképpen magából a képernyőből jön majd elő a hang. Arra kértek, tapogassuk meg a kijelzőt, hogy elhiggyük, tényleg rezeg. Valóban rezeg, és valóban olyan érzése van az embernek, hogy a hang a nagyméretű képernyőből jön. De nem akármilyen hang, hanem olyan sztereó hang, ami még a tévétől messzebb állva is tökéletesen hallatszik, ilyet pedig eddig nem igazán tapasztaltunk.

Ez a hang csodásan tölti be a teret, tele van élettel, összehasonlítva egy átlagos tévé dobozhangjával egyszerűen fenomenális az élmény. Hangban egyébként a Sony eléggé odateszi magát idén, bemutatták ugyanis még mintegy grátiszként a szintén idén valamikor később érkező ST5000 sound bart, ami egy masszív csíkocska, de olyan hangot produkáló masszív csíkocska, amitől a kukába dobod a teljes házimoziszetted. Az hagyján, hogy nem véletlenül szerepel rajta a Dolby Atmos matrica, egymagában képes finoman térbe helyezni a hangot, persze azért ebből a szempontból csodát nem szabad várni tőle, de az tény, hogy sound barként is ügyesen oldja meg, hogy az eső hangja ne szemből, hanem fentről érkezzen. Aztán még ott vannak olyan nyalánkságok, mint a HD audio-lejátszás, a beépített Chromecast és a Spotify Connect, hogy tényleg ne kelljen már 2017-ben vezetékekkel és CD-kkel bíbelődni.

Ezzel a két cuccal a Sony elég nagyot guríthat idén, bár még a fogyasztói árak függvényében bárhogy alakulhat a meccs, az biztos, hogy a top prémium kategóriát lőtte be a cég, és minden esélye meg is van arra, hogy a látottak és hallottak alapján lazán felüljön a trónra.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.