Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államokban egy ideje ismét kőkemény tél tombol: az USA középnyugati, északi területein olykor hidegebbet mértek, mint az Északi-sark körül, a Nagy-tavak körül például mínusz 50 Celsius-fokot is mutatott már a hőmérő.

A chicagói repülőtérről már majdnem háromezer járatot töröltek a fagyos légörvények miatt, az illionisi nagyvárosban pedig annyira extrém hideg volt még pár napja, hogy a vasúti síneket égették.

Észak- és Dél-Dakotában, na meg Minnesotában szünetelt a postai szolgáltatás és a tanítás is, és a szélsőséges időjárás következtében már többen meghaltak – ez nem csoda, hiszen fagyási sérüléseket szenvedhetünk akár néhány perc alatt ilyen hidegben, az idősebbeket és a betegebbeket pedig sokkal jobban megviselhetik az időjárási extremitások. Szerencsére azóta egy fokkal javult a helyzet, bár a szakemberek szerint még hetekbe telik az, hogy a délre húzódó polar vortex* után a térségben visszaálljon az ilyenkor megszokott időjárás.

*A polar vortex, vagy poláris örvény azért jön létre, mert a sarkkör felett örvénylő hideg levegő egy Afrikából érkező nagy tömegű légtömeg miatt kimozdul a helyéről déli irányba.

És hogy a hétköznapi ember mércéjével mérve mennyire hideg is van arra, azt most ez a minnesotai tag mutatja meg nekünk két tojással:

Nos, igen, ennyire hideg van. Miközben minket épp a tavasz szele csapott meg – ennyit arról, hogy nincs megőrülve az időjárás, és hogy nem ölt globális méreteket a jelenség.

Egy éve is kijutott az amerikaiaknak a hidegből:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.