Eddig is sejtették, most beigazolódott.

Az 1990-es években a kutatások azt sugallták, hogy a Föld magja oszcillál, vagyis két nyugalmi pont között oda-vissza mozog. A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kutatói – az 1970-es évek első felében végzett föld alatti nukleáris kísérletek adatait felhasználva – azonban most igazolták ezt a hipotézist, ráadásul kiderült, hogy a belső mag nemcsak mozog, de annak forgási sebessége és iránya is változik. Mindez pedig hatással van a napok hosszára is, ugyanis azt találták, hogy

hat év alatt a belső magon belüli változó mozgásoknak megfelelően plusz-mínusz 0,2 másodperccel nőtt, illetve csökkent a napok hossza.

Tehát hiába tekintünk úgy bolygónkra, mint az állandóság megtestesülésére, valójában nem az – nagyjából 300 millió évvel ezelőtt például egy nap még csak 21 óráig tartott a Földön.

A napok hosszát a bolygó forgási sebessége határozza meg, ezt pedig számos tényező befolyásolhatja, de a kutatók úgy gondolják, hogy összefüggésben állhat a Föld mágneses terének változásával, amely bolygónk magjában keletkezik.

(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked