Nem lesz lógás a BKV-n, ha nálunk is bevezetik, amit Párizsban megcsináltak
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Párizsban mesterséges intelligencia figyeli, van-e rajtad maszk a metrón.

Háromhónapos tesztüzem veszi kezdetét a párizsi metró egy szakaszán, a Chatelet-Les Halles állomáson figyelik majd egy szoftverrel, ki visel maszkot és ki nem. A szoftvert egy francia startup, a DatakaLab tervezte, szerintük a program célja nem az, hogy beazonosítsák és megbüntessék, ki nem visel maszkot, inkább az, hogy adatokhoz jussanak, ha egy újabb járvány törne ki és ezzel segítsék a városvezetés munkáját.

– Csak ezt az egy dolgot figyeljük – mondta el a DatakaLab igazgatója, Xavier Fischer a The Verge-nek. – A cél, hogy statisztikát közöljünk arról, hány ember visel a maszkot és hány nem.

A Chatelet-Les Halles Párizs egyik legforgalmasabb metróállomása

Franciországban a járvány kezdetén nem tartották hasznosnak a maszk viselését, ma viszont már kötelező a tömegközlekedési eszközökön és taxikban. Mivel sokan nem tartják be a szabályt, a kormányzat negyvenezer forintos bírságok bevezetését tervezi. Bár az ígéret szerint a mesterséges intellgenciát nem ara fogják használni, hogy beazonosítsk a szabályszegőket, az nem kérdés, hogy a rendszer tökéletesen alkalmas rá.

Kínában is működik egy hasonló rendszer, ott viszont sokkal kiterjedtebb és ijesztőbb a felhasználási köre.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.