Figyelem, emberkísérlet – meglepő eredménnyel.

Mikor meghozta a futár a Huawei csomagját, majd kiemeltem a dobozából a Watch GT 3 okosórát, rögtön erősen meglepődtem. Elöljáróban elég annyit tudni rólam, hogy nagyjából hét éve foglalkozom hagyományos, klasszikus órákkal, így mondhatni az okosórák távolabb állnak tőlem mint a hortobágyi Kilenclyukú híd a sencseni Huawei-központtól. A csomag kibontása után arra csodálkoztam rá, hogy ez az eszköz egy óra. Pontosabban arra, hogy első ránézésre nagyon közel áll egy klasszikus órához.

A Watch GT 3 tok polírozott, a tokfülek pedig szépen keskenyednek, hogy kényelmesen körülöleljék a csuklót, ráadásul a könnyebb navigálás érdekében kapunk egy jelzett, forgatható koronát is.

A forma után rögtön feltűnt az is, hogy az órán klasszikus stiftes rendszer működik, ami azt jelenti, hogy bármelyik saját, 22-es szíjamat rárakhatom, nem kell adapterekkel vagy különleges szíjakkal bajlódni. A okosóráktól általában idegenkedni szoktam, a többségük nekem túl futurisztikus, túl generikus, túl modern. Ez az óra viszont rögtön szimpatikus lett, mikor megláttam, hogy egész közel áll ahhoz, amit megszoktam és amit szeretek. Arról már nem is beszélve, hogy a klasszikus kinézetnek köszönhetően több outfittel is kiválóan működik, fel lehet venni különleges alkalmakra, sportoláshoz vagy akár a hétköznapokban is.

Szufla

A hagyományos órák esetében is beszélhetünk funkciókról, léteznek dátumos, ébresztős, stopperes, sőt öröknaptáras modellek is. Utóbbiaknak az ára akár az egekbe is szökhet, pláne, ha egy mechanikus típusról beszélünk. Az okosórák funkcionalitás tekintetében teljesen új távlatokat nyitottak, de most nem azért vagyunk itt, hogy a klasszikus és az okosórák közötti különbségekről beszéljünk.

A hordható okoseszközök egyik legfontosabb tulajdonsága a hosszú üzemidő, mivel ha ez nincs, nem élvezhetjük az alkalmazások és egyéb beépített funkciók hadát.

Ezeket a tárgyakat azért veszik meg az emberek, hogy szinte állandóan viseljék őket, magyarán akármilyen hasznos funkciókkal lehet telepakolva egy okosóra, ha ezeket a szolgáltatásokat csak kevés ideig tudják a felhasználók használni.

Leegyszerűsítve: minden kütyü csak annyit ér, amekkora az üzemideje.

A Huawei Watch GT 3 amellett, hogy rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, amellett még az akkumulátora is állja a sarat. Az óra átlagos használat mellett akár két hétig is hordható, a töltés pedig sokkal egyszerűbb, mint egy kvarcórában az elemcsere. Amikor kibontottam a tesztre kapott Huawei Watch GT 3-at, akkor 60 százalékos töltöttségen állt, ezután töltés nélkül még több mint tíz napon keresztül bírta szuflával. Tíz nap az rengeteg idő órás berkeken belül. Ezt az üzemidőt nem mellesleg nem úgy érte el az óra, hogy a polcon pihent, hanem megizzasztottam nap mint nap.

Ó, azok a funkciók

Évekkel ezelőtt egy családtagom tüdőembóliát kapott, azóta pedig megszállottan figyelem az életfunkcióimat, gyakran mérem a pulzusom és úgy egyáltalán elkezdtek érdekelni azok a termékek, amikkel figyelni tudom ezeket az értékeket. A legnehezebb időszakban az egyik legfontosabb és legtöbbet figyelt érték a véroxigénszint volt, ez a szám lényegében azt mutatja meg, hogy a vér mennyi oxigént képes szállítani, hogy az ember életben maradhasson.

Amikor megláttam, hogy az óra képes ennek a mérésre, akkor egymás után rögtön meg is mértem a sajátomat vagy négyszer, hogy az én értékeim rendben vannak-e. Ezeknek az életfolyamatokat figyelő funkcióknak rengeteg előnyük van, viszont van egy nagy hátrányuk is, mégpedig az, hogy rendkívül erőteljesen zabálják az akksit.

Meglepve tapasztaltam, hogy a Huawei Watch GT 3-nak a rendszeres igénybevétel meg sem kottyant ez az intenzív használat, mint ahogy az sem, hogy az elmúlt hetekben az órán keresztül bonyolítottam a telefonhívásaim nagy részét. Az okosórához bluetooth-on keresztül lehet csatlakoztatni fülhallgatót vagy hangszórót is, sőt saját tárhellyel is rendelkezik, tehát a telefonunktól függetlenül hallgathatunk róla zenét utazás vagy edzés közben. Na most én ezekre a funkciókkal elég nagy lendülettel szabadultan rá, sőt

Sok olyan alkalom is akadt, amikor az óra saját, beépített hangszóróját használtam, ami szintén merítette az eszközt.

Arról már nem is beszélve, hogy a GPS-funkciót is sokat járattam, elsősorban az utazások és a séták során. A Watch GT 3-as GPS-éről tudni kell, hogy öt műholdrendszeres, ami azt jelenti, hogy rendkívül kifinomult ez a funkció, viszont cserébe energiaigényes is. A mindennapokban egyáltalán nem volt érezhető, hogy ez a fejlesztés radikálisan csökkentette volna az üzemidőt. Mindössze egyetlen dologgal kapcsolatban spóroltam, mégpedig a kijelző always on funkciójával, amit nemes egyszerűséggel nem kapcsoltam be. A mindig bekapcsolt kijelző nagyon lerövidíti az üzemidőt, cserébe mindig láthatjuk az óránk számlapját, akárcsak egy hagyományos óra esetében.

Én az óra érzékelőinek köszönhetően egy természetes csuklómozdulattal aktiváltam az eszközt, meghosszabbítva ezzel az üzemidőt. Ennek köszönhetően bőven maradt energia ahhoz, hogy minden egyes mérés után felhívjam az ismerőseimet, hogy minden rendben a véroxigénszintemmel.

Igen, lehet kicsit hipochonder vagyok.

Az óra egyébként támogatja a vezetéknélküli töltést is, így ha a mobilunk rendelkezik visszatöltési funkcióval, akkor akár menet közben is rátölthetünk, hogy maradjon benne energia. Tapasztalataim szerint a gyári töltővel az óra kevesebb mint egy óra alatt tölthető 60 százalék fölé, ami azt jelenti, hogy a Huawei Watch GT 3 tényleg szinte mindig, mindenhol velünk lehet, nem kell azon aggódni, hogy cserben hagy minket.

Összességében nem tudom azt mondani, hogy képes volnék teljes egészében okosórára váltani, de a sokat emlegetett funkciók és az, hogy képes az életünket jobbá tenni, mindenképp vonzó ajánlat. Az már csak hab a tortán, hogy ha kell, akkor úgy is lehet hordani, mint egy hagyományos órát.

A cikk a Huawei Magyarország támogatásával készült.

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől