Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az semmi, hogy a Hololens meg a Windows 10 olyat fog szólni, hogy még a sarki jegesmedvék is meghallják, de a Microsoftnak arra is volt ideje, hogy létrehozzanak egy programot, ami a fényképek alapján megmondja, hogy hány éves vagy.

Vagyis inkább úgy mondanám, hogy próbálkozik, mert az hagyján, hogy a digitális korbecsüs nálam szinte mindig tévedett három-négy évet, de van olyan haverom, akit a program egy 41 éves nőnek nézett, mert éppen röhögött a fotózás közben. Vagy mert tényleg egy 41 éves nőnek néz ki.

Az igazi durva dolgok viszont nem ezek, hanem amikor elkezded a programot híres emberek képeivel etetni. Na ott tényleg leszakad a plafon.

Robert Downey Jr.-ral kezdtem, mondom, neki olyan kiegyensúlyozott képe van, még egy hülye is megmondaná róla, hogy ötven körül jár. De nem a how-old.net, aminek csak a kerek évfordulót sikerült eltalálnia, amúgy egy tízest tévedett.

Az meg aztán végképp rejtély, hogy sikerült kiszámolnia, hogy ezen a második képen tizennégy évvel öregebb, mint az elsőn.

Vagy itt van Bill Gates, aki a program szerint 33-nak, szerintem meg nagyjából 25-nek néz ki. Amúgy 37 volt.

Justin Bieber 12 évesen egy 9 éves kislánynak nézett ki. Ez stimmel.

Erről jutott eszembe egy másik énekes, akire azt szokták mondani, hogy úgy néz ki, mint egy hetvenéves nő, és majdnem...

Mert az ötven körüli Ozzy a program szerint úgy néz ki, mint egy 27 éves nő. Mondjuk tíz-tizenöt sör után lehet rámennék, nem tudom.

Bud Spencer elsőre csúnyán kifogott az alkalmazáson, pedig nagyon kíváncsi voltam, hogy hány száz évesnek tippeli a Microsoft az itt éppen 52 éves pofongyárat.

De mindhiába: az ősszakállal egyszerűen nem tudott mit kezdeni a program. Terence Hill mindenesetre biztosan nem amiatt a +13 év miatt mosolyog, amit a gép előzékenyen megajánlott neki.

Végül inkább egy másik filmet választottam, és meglepő módon Bud Spencer jól jött ki a dologból: bár Az ördög jobb és bal keze készítésénél már 41 éves volt, a szakáll és a csapzott haj három évet fiatalított rajta.

A Benjamin Button különös élete nem véletlenül nyert Oscar-díjat a legjobb sminkért.

A Trópusi vihar sminkmestereinek viszont nem sikerült átvágniuk a programot, pedig Tom Cruise kopasz feje nagyon adta. Ő egyébként már 46 éves volt itt, szóval ha a sminkesek nem is, a szerencsés genetika azért csak túljárt a gép eszén.

A végére nézzünk egy Christopher Walkent, akiről köztudott, hogy húszévesen is hetvennek nézett ki. Itt már 37 volt, és meglepő módon a Microsoft korbecsüse sem tévedett olyan nagyon sokat.

Szóval az a helyzet, hogy még mindig nem tudom, hogy pontosan mire lehetne használni egy olyan programot, ami fényképek alapján megmondja az ember korát, de az biztos, hogy a how-old.net egyelőre sokkal inkább szórakoztató, mint hasznos, annak viszont nagyon. És legalább végre választ kaptunk egy örök kérdésre is:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.