Miért illúzió az, hogy a nem eredeti szoftverek nem kerülnek semmibe? Hogyan ismered fel azokat és milyen kockázatoknak teszed ki magadat velük? Megmutatjuk, mire érdemes figyelned, és azt is megmutatjuk, milyen a helyzet Magyarországon legális-illegális szoftverek terén a világ más részeihez képest.

Nem eredeti szoftvert használni legutoljára talán a torrentezés hőskorában volt menő, akkor is csak egy szűk körben, ma meg már egészen biztosan nem az. Ennek ellenére viszonylag sokan használnak még ma is illegális szoftvereket itthon, bár a tendencia kedvező – derül ki a Microsoft Magyarország megbízásából készült májusi kutatásból, amely a hazai szoftverhasználati szokásokat mérte fel. Ahhoz, hogy megértsd a problémát, több alapvető kérdést is tisztázni kell:

Miért nem tartunk jobban az illegális szoftverektől? Milyen károkat okozhat egy kalóz szoftver? Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti szoftvert a nem eredetitől?

Arról talán felesleges is értekeznünk, mennyire digitális az életünk, hogy a számítógép nélkülözhetetlen a szórakozáshoz, a tanuláshoz, a munkához, meg egy sereg praktikus dologhoz az online vásárlásoktól kezdve a hírek fogyasztásán át az ügyintézéséig. A felmérés szerint a legtöbbünk (60,8%) üzleti- és magáncélra is használja a gépét, ami ráadásul folyamatosan csatlakozik az internetre.

A legnagyobb csapda, az illúzió

Alighanem aki nem eredeti szoftvert használ, az ingyenesség illúziója miatt teszi, amennyiben egy eredeti szoftvernél látszólag csak azért fizetünk, hogy „ne történjen semmi”. Ha minden rendben van, annak nincs látványos következménye.

Csakhogy éppen az a következmény, hogy minden rendben van.

Ha gépen legális Windows 10 fut – folyamatosan érkeznek a frissítések, nincsenek befoltozatlan biztonsági rések és az összes funkcióhoz hozzáférünk –, annak általában nincs látványos biztonsági következménye, de valójában a vírusfertőzések és más katasztrófák elmaradása a következmény. Ezzel szemben nézzük meg a másik oldalt:

Mekkora lehet a kár, ha nem tiszta forrásból származó programokat használunk?

Bármekkora, felső határ nélkül: szélsőséges esetben tönkremehet a vállalkozás, ugorhat az egyetemi félév, a diploma, az állás vagy a megpályázott támogatás. Nemzetközi tapasztalatok szerint háromból egy nem legális szoftvertermék biztosan megfertőződik.

Rendszeres biztonsági frissítések híján a szürke zónából származó szoftver védtelenné tesz az adatlopásokkal, vírusokkal és kibertámadásokkal szemben. A rosszindulatú szoftverek által okozott károk helyreállítása rengeteg pénzbe és időbe kerül, teljesen feleslegesen.

Azt talán mondanunk sem kell ezután, hogy a potenciális kár összehasonlíthatatlanul nagyobb egy eredeti szoftver áránál.

És a kárt nem csak pénzben mérhetjük. Hitelvesztés, számos kellemetlenség, elveszített adatok, családi fényképek, emlékek, zenék, bizalmas fotók nyilvánosságra kerülése. De akár a szorongást is említhetnénk, mivel bármikor beüthet a baj egy nem eredeti szoftver miatt.

A Windows operációs rendszert fejlesztő Microsoft több mint ötmilliárd kibertámadást ver vissza minden hónapban, és ugyanilyen számú adathalász vagy ártó szándékú próbálkozást rejtő email üzenetnek állta útját csak 2018-ban. Már azoknál, akik legális operációs rendszert futtattak.

Hogy állunk itthon?

Mindezek ellenére a nem licencelt szoftverek aránya még mindig riasztóan magas a világban, ugyanakkor természetesen az arányok nagyon eltérnek régiónként. A Global Software Survey szerint nem legális szoftverek globális aránya 37 százalék,

Magyarországon 2011 és 2018 között 41 százalékról fokozatosan csökkent 36 százalékra, amit akár szépnek is tarthatunk, de még mindig jóval magasabb az Európai Unió 28 százalékánál, az Egyesült Államok 15 százalékáról már nem is szólva.

De még van teendő bőven, amit az is jól mutat, hogy a Microsoft Magyarország megbízásából készült májusi felmérésben a „Költséghatékonyabb-e nem eredeti szoftvert beszerezni?” kérdésre 67 százalék igennel válaszolt.

Ráadásul a hazai felhasználók kevesebb, mint a fele ismeri a szoftverjei licencfeltételeit, miközben csak 65 százalékuk van tisztában azzal, hogy a nem eredeti szoftverek működésképtelenné tehetik a számítógépét.

Jó jel, hogy a döntő többség (90,4%) fontosnak tartja a szoftverfrissítésekhez való hozzáférést – amit csak egy eredeti szoftver biztosíthat. A szoftvergyártók által nyújtott technikai támogatás a válaszadók közel 65 százalékának számít.

Azzal is tisztában vannak a hazai felhasználók, hogy a nem eredeti szoftverek növelik a vírusfertőzés esélyét, a zsarolóprogramok megjelenését, az üzemzavarokat, az adatvesztést és az identitáslopást is.

Szóval a kockázat óriási, és napról napra nagyobb lesz, ahogy egyre több mindenre használjuk a számítógépet, egyre kiterjedtebb hálózatokban.

De egyáltalán hogyan ismerjük fel az illegális szoftvert, és hogyan védekezzünk ellene?

Különösen fontos a digitális higiénia, vagyis a megelőzés, aminek a kulcsa az elővigyázatosság: csakis jogtiszta szoftvert használjunk. Már a megrendelés előtt is belefuthatsz kalózprogramokba, ha például a szoftvert nem hivatalos oldalon, gyanúsan alacsony áron kínálják. Gyanús az is, ha önállóan kapható a termékkulcs. Megrendelés után gyanús, ha a szoftver nem eredeti csomagolásban érkezik, esetleg telepítéskor nem működnek a kódok, aktiválás után pedig file-ok letöltését kéri a program.

Egy hivatalos forrásból beszerzett Windows operációs rendszer – a hátrányok elkerülésén túl – előnyöket is kínál:

  • a Microsoft Defender Antivirus védelmet nyújt a rosszindulatú szoftverekkel szemben
  • hozzáférést biztosít a kritikus biztonsági frissítésekhez, ezzel is növelve a biztonságot
  • bármilyen probléma felmerülésekor azonnal segítségül hívhatod a Microsoft hivatalos supportját
  • teljes hozzáférést ad a Windows összes funkciójához.

Teljes biztonságot kizárólag az eredeti szoftverek nyújthatnak, a Microsoft megbízhatósága pedig ezen felül nemcsak termékeiben rejlik, de a felhasználói biztonságára való odafigyelésben is. A cég ezen kívül felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre és tanácsokat ad, azok elkerülésére, és folyamatos támogatást nyújt.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Microsoft.

(Borítókép: Microsoft Brand Central)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked