Miniatűr ejtőernyővel is felszerelték a tengerészgyalogosok új lövedékét
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága vadiúj nem-halálos fegyvert (a pontos terminus technicus: less-than-lethal weapon) tesztel.

A fegyvert, illetve speciális lövedéket a Harkind Dynamics fejleszti az USA Védelmi Minisztériuma által a rendelkezésükre bocsátott forrásokból. Az eszköz a SPECTER nevet kapta (Small arms Pulsed Electronic Tetanization at Extended Range), és elvileg akár egy 30 méterre álló személy is elektromosan sokkolható vele.

A speciális töltény bármely 12 kaliberű sörétes puskából kilőhető. Persze a tisztelt olvasó most nyilván arra gondol, hogy azért amit egy sörétesből lőnek ki, mégsem egészséges, ha eltalálja az embert – és ez így is van. Ezért aztán a mérnökök a lövedéket apró ejtőernyővel is felszerelték, amely még azelőtt kinyílik, hogy becsapódna a célpontba. A cég szerint ezen a módon sikerült felére csökkenteni a golyó sebességét.

A célponttól nagyjából egy méterre pedig maga a lövedék is kilő valamit, illetve valamiket: három apró dárdát, amelyek nem csak áthatolnak a ruházaton, és elektromosan sokkolják a célpontot, de ha úgy érzik, hogy az áldozat még mozgolódik, ismét megrázzák őt.

Kedvesnek nem nevezhető az eszköz, de adott esetben jobb mint az alternatíva: egy valódi lövedék. Viszont a hasonló, elvileg nem-halálos fegyverek éppen tűz alatt állnak az USA-ban, miután a tüntetéseken ezektől sokan súlyos sérüléseket is szereztek. A SPECTER-nek pedig már most akadnak kritikusai, akik elsősorban azzal a valószínűleg jogos észrevétellel hozakodtak elő, hogy mi történik, ha a mini ejtőernyő nem nyílik ki.

A szakértők szerint ez durvább zúzódást okozhat, sőt a lövedék áthatolhat a külső szöveteken is így, ami súlyos sérüléshez, adott esetben a célpont halálához is vezethet.

(Kép: Harkind Dynamics)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.