Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Képzelj el egy mobilt, amelynek nincs aksija. Nincs aksija, mégis működik! Nem kéne többé azon agyalnod, hogy vajon kibírja-e még a teló az estét merülés nélkül, vagy hogy találsz-e a közelben áramforrást, amennyiben mondjuk eldugottabb helyen csapatod; ja, és pótakkumulátort, illetve töltőt sem kéne magaddal cipelned. Jól hangzik, mi?

A Washingtoni Egyetem kutatói összedobtak egy ilyen mobilt – na jó, telefonálásra alkalmas készüléket –, ebben pedig bizony nem kevés melójuk volt. De a mi a lényeg: az aksi nélküli prototípusról sikerült telefonálniuk.

– ezek hangoztak el a hívásban, amely olyan volt, mint egy félrecsúszott este egy kellemetlen partnerrel: rövid és rossz, de megtörtént – és ez a lényeg. A seattle-i laborban megejtett teszthívás során ugyanis a hang nem volt éles, a hívás pedig rövid életű volt, ennek pedig az az oka, hogy az igénybe vett technológia nem tudta elegendő energiához juttatni a készüléket.

Az aksi nélküli készülék, amellyel már telefonálni tudtak

Mert attól, hogy nincs aksija, a telefon természetesen nem fényen él – bár szinte már majdnem –, és miután leírjuk, honnan kaparja össze a működéséhez szükséges energiát, talán sokak eszébe jut majd a jó öreg Szalacsi Sándor, hogy ő bizony már akkor sejtette.

A vízbül veszi ki a zokszigént, vagyis a levegőből a zenergiát

A telefon a backscatter technológiát alkalmazva jut digitális elemózsiához: a készülék a levegőben jelenlévő elektronikus készülékek által szólt rádióhullámok sugárzását nyeri ki ugyanis a levegőből. A technológiát már a hidegháborúban is tesztelték, de mint akkor, ma sem bizonyult elég hatékonynak: ugyanis bár valóban energiához lehet jutni ezzel a módszerrel, az összeszedett mennyiség korántsem elég egy átlagos telefonáláshoz, vagy a telefonon végzett egyéb tevékenységhez – amiből valljuk be, igencsak sok van mostanában.

Nem csoda tehát, hogy a tudósok a jobb hangminőség elérése mellett a hatékonyabb energiafelhasználást tűzték ki célnak, és mivel egy érintőképernyő túl sok energiát zabál, az e-könyv-olvasókban is használt e-ink (elektronikus papír) alapú kijelzőben gondolkodnak. Ez ugyanis csak aktív helyzetben igényel energiát (amikor megváltoztatjuk a képernyő tartalmát, például mondjuk lapozáskor), alaphelyzetben viszont nem fogyaszt áramot (amikor csupán olvasunk).

Az elektronikus papír csupán lapozásnál igényel áramot

A kutatást vezető Joshua Smith szerint nem kell arra gondolni, hogy az akkumulátoros telefonjainkat hamarosan ilyenekre válthatjuk, ugyanakkor rövid távon is lehet majd gyakorlati haszna, hiszen nagyon jól jöhetne vészhelyzet esetén, amikor csontig lemerül a készülékünk, de egy SMS vagy egy hívás akár életet is menthetne.

(forrás: Wired)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.