Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A NASA (teljes nevén: National Aeronautics and Space Administration, azaz Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) jövőre fogja 70. születésnapját ünnepelni.

Az eddig eltelt időszakban pedig nagyon sok minden történt: embert juttattak a Holdra, sikerült megközelíteniük a Naprendszer összes nagybolygóját, valamint ezek számos holdját; leszállóegységet küldtek a Marsra, valamint a Vénusz és a Jupiter légkörébe is sikerült objektumot bejuttatniuk.

A Mars Exploration Rovers, a Mars Odyssey és a Mars Global Surveyor program jelenleg is tart, a Juno épp a Jupiter Nagy Vörös Foltját fürkészi, a Cassini pedig – mint az egyik legsikeresebb NASA-projekt – hamarosan bevégzi küldetését, és belezuhan szerelmébe, a Szaturnuszba. Az amerikai űrhivatal igen gazdag és eseménydús múltra tekinthet vissza, a NASA Armstrong Repülési Kutatóközpont hivatalos Youtube-csatornáján pedig elérhetővé tettek több archív repülési tesztvideót is, hogy megörvendeztessék a kozmológia, a csillagászat és a (hadi)technológia szerelmeseit. Íme néhány közülük:

50-es évek eleje – az X–1 repülőgépet leoldják a B–29 Superfortress nehézbombázóról több mint 10 kilométeres magasságból a Mojave-sivatag felett:

50-es évek közepe – a sugárhajtású Douglas X–3 Stiletto egyik tesztrepülése:

1963 – a repülő kádnak is csúfolt, nem túl sikeres M2–F1 egyik tesztje:

1969 – Neil Amstrong gyakorol a holdkomppal Houstonban:

1969 – a Hyper III repülőgépet leoldják a H–3 Sea King típusú helikopterről:

Ha további gyöngyszemekre vagy kíváncsi, bátran szemezgess az űrhivatalnál – az ötvenes évektől egészen napjainkig számos videóval szórták meg a csatornát.

(forrás: Space)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.